Русия погна олигарха Михаил Ходорковски заради старо дело

10:50, 08 дек 15 / Свят 25 232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полицията на Русия обяви олигарха и бивш директор на петролния гигант „Юкос“ Михаил Ходорковски за общонационално издирване.

Ходорковски не е бил открит, за да участва задочно в следствието след като срещу него бяха предявени нови обвинения.

Олигархът публикува на страницата си в социалната мрежа „Туитър“ снимк на призовката, връчена на баща му. В приложеното послание пише, че той трябва да се яви в съда на 11 декември, за разпит в качеството на обвиняем. В поста си той пише още, че това е "унил опит да се смени темата на разговора" и съобщава официален адрес в Хановер, за да може повече да не притесняват възрастния човек.

През юни бе съобщено, че разследването на убийството на кмета на град Нефтеюганск Владимир Петухов ще бъде подновено. Следователите не изключват, че поръчител на престъплението може би е самият Ходорковски. Срещу олигарха е повдигнато обвинение във връзка с убийството на кмета на град Нефтеюганск през 1998 г. Руското следствие повдигна задочно обвинение срещу бившия шеф на петролния гигант "Юкос" Михаил Ходорковски, живеещ в Швейцария, и го вика на разпит. През 1998 г. Петухов бе в конфликт с компанията на Ходорковски по повод неплатени, според него, от "Юкос" местни данъци, което причинило финансова криза в Нефтеюганск. Градоначалникът обяви гладна стачка с искане да се образува наказателно дело срещу фирменото ръководство, а после я спря, тъй като местният губернатор обеща да вземе мерки. След няколко дни обаче Петухов бе застрелян с автомат - точно на рождения ден на Ходорковски. Като организатор на това убийство и други престъпления в Москва бе осъден на доживотен затвор бившият шеф на службата за сигурност на "Юкос" Алексей Пичугин. Същата присъда за това и други престъпления задочно получи и бившият съсобственик на компанията Леонид Невзлин, който живее в Израел и е израелски гражданин.

Михаил Ходорковски беше освободен от затвора в края на 2012 година, след което веднага емигрира – първо в Германия, после в Швейцария. Бившият собственик на "Юкос" продължава с критичните си изказвания за политическата и обществена ситуация в Русия и най-вече за политиката на президента Владимир Путин.  През 2005 г. като обвиняем беше привлечен бившият служител от службата за охрана на "Юкос" Алексей Пичугин. След две години той беше признат за виновен и осъден на доживотен затвор за убийството на кмета. През 2008 г. подобна присъда получи задочно и бившият съсобственик на петролния гигант Леонид Невзлин. Той обаче живее в Израел и е израелски гражданин.

Кой е Михаил Ходорсковски?

Роденият през 1963 година Михаил Ходорковски е руски предпиемач и общественик. Завършва Химикотехнологичния институт и Института за народно стопанство. Бил сериозен работник и печелел добре. Докато учел, работел по строежите.

Едва 24-годишен възраст основава, въз основа на комсомолски клуб за техническо и научно творчество, Център за междуотраслови научно-технически програми (МЕНАТЕП). На 29 години вече е председател на Инвестиционния фонд за съдействие на горивно-енергийната промишленост, става заместник-министър и съветник на министър-председателя на Русия. През 1998-1999 е и член на Колегиума на Министерството на горивата и енергетиката.

През 2003 г. е арестуван, а съдът го признава за виновен по 6 текста от Наказателния кодекс, включително за укриване на данъци, фалшифициране на документи, злоупотреба с доверие, разхищаване на средства чрез мошеничество, неизпълнение на съдебни решения и други. Осъден е на 9 години затвор. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама