Цветанов не се разпознава в "Яневагейт"

11:23, 08 дек 15 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цветан Цветанов не се разпознава в разговорите между екссъдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева. Това каза той пред журналисти след делото срещу него на трета инстанция заради шестте „Не“-та, с които е отказал подслушването на три лица, предаде репортер на София Topnovini.bg. По неговите думи е недопустимо в една правова държава да има подобни разговори като тези по казуса "Яневагейт".

Междувременно след съдебното заседание адвокатът на Цветанов - Менко Менков каза, че Върховният касационен съд (ВКС) може да оправдае бившия вътрешен министър или да върне делото на Софийския апелативен съд (САС), където пак да бъде оправдан. Решението на трета инстанция ще се вземе за втори път, като съдът ще се произнесе в срок до месец.

Връщането на делото за разглеждане от друг състав на САС не може да доведе до осъждането на бившия вътрешен министър. Това каза пред ВКС Менков. Той обясни пред журналистите, че осъдителна присъда не е поискана от прокуратурата в текста на жалбата за преразглеждане на оправдателната присъда по делото на втора инстанция.

Според прокуратурата САС е тълкувал избирателно доказателствата по делото и те са приложени неправилно. Защитата на Цветанов пък посочи, че в протеста на прокуратурата не са посочени конкретни факти, върху които САС да се съсредоточи.

Припомняме, че бившият вътрешен министър бе признат за виновен от Софийския градски съд (СГС) и получи 4 години затвор. Присъдата бе потвърдена и от САС. След това ВКС отмени решението на САС и върна делото за преразглеждане, но при друг съдийски състав, който го оправда.

Повдигнатото обвинение е за неизпълнение на служебните задължения, когато през 2009 г. заема поста на вътрешен министър. Цветанов е отказал шест пъти да разпореди подслушване на шефа на РБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и още двама заподозрени служители, с което е целял осуетяване на наказателното преследване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама