Стотици изпратиха проф. Тотю Тотев с последно сбогом

12:16, 08 дек 15 25 519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици изпратиха проф. Тотю Тотев в последния му път.

На поклонението пред известния български археолог, което бе в храма „Св. Възнесение“, бяха дошли университетски преподаватели, студенти, общественици и граждани.

Професор Тотев ще бъде погребан в 13.00 часа в алеята “Видни шуменци“ в гробищния парк.

Уважаваният археолог почина след боледуване, на 85-годишна възраст.

Повече от 30 години той е работил в Археологическия институт в Шумен, филиал на БАН.Ръководил е археологически разкопки и проучвания в първите ни столици Плиска и Велики Преслав, както и на други паметници от епохата на Първото българско царство.

Особено важни са приносите на проф. Тотев в изучаване на преславската художествена култура и старобългарското материално и духовно творчество през IX-Х век.

От 1990 г. е университетски професор и чете лекции по библейска и църковна археология, християнско изкуство, средновековна българска култура и история на Византия в Шуменския университет.

Проф. Тотю Тотев е бил декан на Факултета по българска филология, история и теология на висшето учебно заведение в периода от 1992 до 1995 година и ректор на университета от 1996 до 2000 година. Автор е на 10 монографии и над 200 научни студии и статии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама