Лешникотрошачката

12:46, 08 дек 15 25 762 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лешникотрошачката

П.И.Чайковски (1840-1893)

Хореография: В.Вайнонен, Н. Касаткина, В. Василиев

Либрето и постановка: Н. Касаткина, В. Василиев

Сценография: Л. Солодовников

Костюми: Елизавета Дворкина

Действащи лица и изпълнители:

През 2011г.  Московският театър за класически балет, под ръководството на Наталия Касаткина и Владимир Василев, отбеляза своя 45 годишен юбилей.

Народните артисти на Русия, лауреати на Държавни награди – Наталия Касаткина и Владимир Василиев са създатели на 3 балета и 1 опера в Болшой театър. Автори са на 2 балета и 2 опери за Мариинския театър и 23 балета за Държавния академичния театър, без да се броят постановките за други руски и задгранични сцени. Балетът ”Сътворението на света” на Мариинския театър за М. Баришников е обиколил 60 световни сцени. Две премиери е имал в САЩ. Авторският балет на хореографите – Н. Касаткина и В. Василиев допринася за развитието на така нареченото в балета направление „Classic to day” – класика в съвременен прочит. Много световни театри поставят спектакли с тяхна хореография, режисура и либрето.

„Всички жанрове, освен скучните!” – това е девизът на Театъра за Класически Балет. Основната цел на театъра е стремежът всяка постановка да бъде разбираема и интересна на хора от всякакви възрасти и професии.

В репертоара на трупата са: всичките балети на П.И.Чайковски, „Пепеляшка” и „Ромео и Жулиета” на С. Прокофиев, „Дон Кихот” на Л. Минкус, ”Жизел” на А.Адам, ”Пролетно тайнство”, ”Целувката на феята” и „Жар птица” на И.Стравински, „Чудния мандарин” на Б.Барток, „Спартак” на А.Хачатурян, „Сътворението на света” и „Пушкин” на А.Петров- общо около 30 балета – класически и съвременни в различни стилове.

„Фабрика за балетни звезди”, така често наричат Театъра за класически балет. Именно в него откриват и се изграждат артисти, които в последствие стават световно- известни звезди.

Наталия Касаткина (родена през 1934 г.) и Владимир Василиев (роден през 1937г.)

Народни артисти на Русия. От 1977г. са начело на Държавния академичен театър за класически балет.

И двамата са завършили Московското хореографско училище. Повече от 20 години са работили в Болшой театър, като в началото на 60 –те години на 20 век са започнали своята кариера на  балетмайстори. Н. Касаткина и В. Василиев първи в Русия създават свой балетен театър, който може да се нарече авторски и експериментален.

Пролог                                               

В навечерието на Коледа всичко е покрито с искрящ сняг. Децата на медицинският съветник Щалбаум, малкия Фриц, Мари, Луиза и нейния годеник Ханс, заедно с другите жители на града с радост очакват предстоящия празник. Смрачава се. Всички бързат за празника. От порив на вятъра хвръква шапката от главата на Дроселмайер, старши съветник в съда и кръстник на децата.   Той се опитва да си хване шапката без да изпуска от ръце подаръците, предназначени за неговите кръщелници.

Първо действие

Първа картина: «Елха»

В уютния дом на Щалбаум всичко е готово за празника. Децата тръпнат в очакване. По сигнал на бащата разноцветните светлинки на елхата са запалени. Децата са възхитени от коледните си подаръци. Фриц, който толкова много обича да марширува е получил, пушка, сабя и барабан. Мари се любува на прелестната си рокличка.

Възрастните са сложили маски и представят приказен спектакъл. Пред очите на децата злата кралица на мишките напада и обезобразява прекрасното лице на  принцеса Пирлипат. Принцът безстрашно се хвърля да спасява принцесата и нейното прелестно лице сияе отново. В последния миг от живота си кралицата на мишките одрасква лицето на принца и той се превръща в уродливо създание с огромна уста, когото принцесата отблъсква.

Увлечена в спектакъла, Мари забравя, че това е само приказка и с насълзени очи се втурва са утешава куклата -  лешникотрошачка. Дроселмайер подарява на децата нови играчки, които те показват на старите си играчки.  Но какво е това? Изведнъж  в стаята влиза  танцувайки лешникотрошачка, който се оказва маскираният с плащ и маска  Дроселмайер. В него Мари и Фриц разпознават любимия си кръстник. Войственият Фриц неволно счупва куклата -  лешнокотрошачка и Мари е много разтроена. Дроселмайер  я поправя и Мари я слага внимателно под елхата заедно с другите играчки.

Коледната вечеря завършва с обявяването на годежа между Луиза и Ханс. Да поздравят годениците са дошли даже бабата и дядото. Празникът е приключил. Децата с неохота се прибират по стаите си, за да си легнат.

Втора картина: «Сънят на Мари»

Настъпва нощ. В тъмната стая влиза Мари, за да полюбува още веднъж на прекрасната елха и подаръците. Мари заспива, стаята се осветява от тайнствена светлина и куклите оживяват. След последния удар на часовника, изпод елхата една след друга излизат мишки. Последен се появява Цар Плъх с осем глави, на всяка от които има коронка. Неговата майка иска Мари да се омъжи за него. Мари е ужасена и се опитва да избяга, но осемглавият Цар Плъх я хваща за ръката. В този момент се появява  Лешникотрошачката, предвождайки армията от играчки. В схватката Цар Плъх е пронизан със собствената му сабя. Разярената Кралица майка се хвърля върху Лешникотрошачката, но смелата Мари защитава своя любим, хвърляйки възглавница по злата Кралица. Мишките се разбягват, а Мари и Лешникотрошачката остават насаме.

Трета картина: «Снежната поляна»

Лешникотрошачката се превръща в красив Принц. Той признава на Мари любовта си и я води до заснежена горска поляна. Там, след знак от Дроселмайер, снежинките танцуват валс посветен на влюбените.

Второ действие

Четвърта картина: «Пътешествие по Розовата река»

Щастливият сън на Мари продължава. Прекрасният принц я води със себе си. Дроселмайер съпровожда влюбената двойка. Но опасността още не е преминала. Коварната Кралица на мишките ги следва. Дроселмайер не допуска Кралицата да доближи до влюбените и я прогонва.

Принцът и Мари са пред портите на вълшебния град – Конфитюренбург. Четирима юноши ги посрещат. Появява се Кралицата майка на мишките. Принцът безстрашно се впуска в бой и я побеждава. Той поднася в краката на своята възлюблена златната корона на  мишките. По знак на Дроселмайер изгрява вълшебно сияние и щастливата двойка влиза в Конфитюренбург.

Пета картина: «Градът на сладките неща — Конфитюренбург»

Жителите на вълшебният град – Конфитюренбург организират за Мари и Принца- Лешникотрошачка необикновен празник. В чест на влюбените танцуват Шоколад, Кафе, Чай, а след тях – Дядо Мраз, Снежанка и Коминочистача. Дроселмайер се включва в танца заедно с жителите на Конфитюренбург, чиито костюми приличат на разбита сметана.  Годежа на Мари с Принца- Лешникотрошачка завършва с красив валс.

Епилог

Минала е Коледната нощ, а с нея и вълшебният сън на Мари. Започнал е новият ден. Мари и Фриц си играят с куклата Лешникотрошачка.

Появява се Дроселмайер. Придружава го младият му племенник, който поразително прилича на Принца- Лешникотрошачка от съня на Мари. Куклата Лешникотрошачка остава в ръцете на Фриц. Мари срамежливо отива да посрещне младия Дроселмайер, който я прегръща.

Детството си е отишло. Двамата са на прага на юношеството. И кой знае, може би, ще се сбъдне вълшебният сън от Коледната нощ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама