Не са завършени голяма част от дейностите по проекта “Оттука започва България”

12:58, 08 дек 15 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Голяма част от дейностите по проекта “Оттука започва България” в Шумен не са завършени, това обявиха днес на пресконференция от кметския екип.

От строителните фирми подизпълнители на ремонта увериха, че до края на седмицата дейностите по обектите ще приключат изцяло.

Остава проблемът с пренареждането на павирания участък на ул. “Цар Освободител”, където въпреки ремонта, заради големите фуги между каменните блокчета пълнежът бе отмит. “Паветата са стари и деформирани и се затруднява доброто им нареждане. Улицата ще се ремонтира допълнително”, коментира Румен Николов от фирма “Билдинг строй”.

Не са ремонтирани проблемните тавани на “Сребровата къща”, което крие потенциален риск от повреждане на сградата. Въпреки направените допълнителни разходи подобни дейности не са били включени, признаха представителите на фирмите-изпълнителки и се оплакаха, че често са били принудени да извършват работа за десетки хиляди левове, която не е посочена в плановете на проекта. Проектантите не предвидили и отоплението на четирите къщи, което е довело до монтирането на климатици.

На срещата днес не бе уточнена и сумата, която Община Шумен е дала като допълнителен разход. Според новият кмет Любомир Христов тя е около 310 хил. лв. Според бившия кмет по стопански дейности Митко Киров е в порядъка на 180 хил. лв.

Остават довършителни работи по ремонта на Шуменската крепост и Информационния център там. До края на седмицата ще бъде монтирано и осветлението по стъпалата за Паметника.

Изпълнителите на ремонта на четирите възрожденски къщи , стъпалата за паметника, Шуменската крепост и НИАР “Мадара” обясниха, че те са се придържали стриктно към посочените в проекта и плановете на архитектите дейности.

Проверка на зам.-кмета по строителство и екология Боян Тодоров е показала, че новите павилионите изградени в НИАР “Мадара” са качествено изпълнени, но проблем може да създаде строената преди около 3-4 години подпорна стена, защото основата не е укрепена достатъчно добре.

Бившият зам.-кмет по стопански дейност Митко Киров обясни, че забавянето в изпълнението на проекта се е получило, защото старото кметско ръководство е следяло стриктно за качеството на строителните дейности, а финалното разплащане става след издаване на акт 12. Преди това обектите преминават инвеститорски контрол, изготвя се акт 19, в който се описват нужното и свършеното строителство. Следва оглед за съответствие.  

“Поставени сме в много деликатна ситуация, ако не приемем обектите по проекта “Оттука започва България” в срок Общината трябва да плаща милиони. Строително-ремонтните работи обаче ни поставят пред изпитанието в изключително кратки срокове да преведем всичко в нормално състояние, за да премине успешно инспекцията на оценителната комисия”, коментира завързаният казус кметът Любомир Христов и бе категоричен, че основната цел е проектът да бъде приключен с минимални загуби за Общината. Той припомни, че пет години е гаранционния срок на обектите, време, в което всички ремонти ще са за сметка на строителните фирми.

Реализирането на проекта “Оттука започва България” стартира през лятото на 2012 г. Стойността на проекта е 3 224 488 лв. и включва строителни-ремонти дейности в НИАР „Мадара”, реставрацията на Шуменската крепост, ремонтни дейности по водната каскада - подхода към Паметник „Създатели на българската държава” и реставрация на къщите „Доктор Верби”, „Братя Среброви”, „Стойка Миланова”, "Бучевинови" на ул. „Цар Освободител”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама