Костова: Заплатата в общинската администрация в Шумен трябва да стане 750 лв.

13:09, 08 дек 15 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложението за повишаване на заплатата на кмета на Шумен Любомир Христов и на възнагражденията на общинските съветници, е свързано с предстоящо увеличение на заплатите на служителите в кметството, заяви на пресконференция днес зам.-кметът по финанси на община Шумен Татяна Костова.

По думите й, сега е моментът това да се случи, а политиката на кметския екип е за растеж и перспективно развитие на общината. Идеята е да се привличат млади кадри с подходяща квалификация, с висок образователен ценз, които да бъдат мотивирани да изпълняват качествено дейността за която са назначени.

Като пример бе посочено, как в общинската администрация няма как да бъде привлечен на работа млад строителен инженер с професионален опит, като му се предлагат 700 лв. заплата. В този сектор възнагражденията тръгват от минимум 850 лв., посочи Костова.

За  сравнение -  в общинските администрации в страната за последното тримесечие заплатите са били около 860 лв., в града ни средната заплата е 750 лв., а служителите в община Шумен, които са около 200 души,  получават средно 680 лв. по трудов договор.

Между 13% и 15% ще бъде предвидения растеж във фонд работна заплата в общинския бюджет за догодина. Това обаче не означава, че с толкова ще се вдигнат заплатите на всички служители, а се планира повече пари да вземат новоназначените млади кадри, както и чиновниците, получили по-високи атестации.

Заплатите на служителите са обвързани със трудовите възнаграждения на кметското ръководство и съветниците, уточни Костова.

Междувременно на пресконференцията днес кметът на Шумен Любомир Христов коментира въпросите на журналистите по повод предложения скок на заплатата му:

„Проблемът е моята заплата, така ли? Готов съм, за да успокоя града, да ми кажете заплата на която да работя. Всички заповядайте с мен тук, да изкарате един работен ден в общината. Знаете ли, че аз вечер не мога да спя, защото нося отговорност и слагам подписи под документи за милиони левове. Това ми коства много усилия и нерви. Да я направят толкова заплатата ми, колкото смятате, че е разумна”, допълни Христов.

Topnovini.bg припомня, че предложението за увеличение на кметската заплата е тя да се вдигне с 300 лв. и да стане 2 600 лв., селските кметове ще вземат от 500 до 790 лв., ще се вдигнат и възнагражденията на председателя на Общинския съвет, заместника му и съветниците, тъй като заплащането им е процент от основната заплата на кмета на общината.

Предложеното ще се разглежда на сесията на 17 декември

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама