Мартин Шулц: Европейският съюз е заплашен от разпадане

13:09, 08 дек 15 / Свят 25 181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Риск за съществуването на Европейския съюз, предрече председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. "Ако не искаме това да се случи, поддръжниците му трябва здраво да се борят", заяви Шулц в интервю за германския вестник „Ди Велт”, цитирано от „Ройтерс“ и БГНЕС.

Председателят на европарламента смята, че има определени сили, които целят разпадането на Общността. Коментарите му идват в отговор на скорошно предупреждение от министъра на външните работи и миграцията на Люксембург Жан Аселборн, че ЕС може да не оцелее.

Бъдещето на Евросъюза след 10 години

"Никой не може да каже дали ЕС ще съществува в тази си форма след 10 години. Ако искаме това, трябва да се борим здраво за него", казва Шулц. Той обаче не уточнява какво го заплашва. Акцент се явява миграционната криза като огромно предизвикателство за единството и толерантността в организацията.

Според Шулц ЕС има алтернативи и "може да бъде преобърнат", като друга опция е Европа, в която национализмът, границите и стените са от решаваща роля.

„Това ще бъде пагубно, защото подобна Европа многократно е стигала до катастрофа на континента”, добави Шулц.

Лагери срещу бежанската политика

Разделенията в Евросъюза заради миграционната криза са много сериозни, като най-видимите са между германския канцлер Ангела Меркел и лидерите на някои от страните в бившия Източен блок, като Унгария и Словакия, които са против плановете за бежански квоти.

Шенгенската зона за свободно преминаване също изглежда заплашена, като някои от страните в нея въвеждат наново граничен контрол. Според Шулц никоя страна не може да се справи сама с предизвикателствата на бежанската криза и е възможно само единно решение на ЕС.

През септември председателят на Европейска комисия Жан Клод Юнкер в речта си за състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Страсбург заяви: „Камбаната бие, часът е настъпил и трябва да се изправим с лице пред огромните проблеми пред Европейския съюз“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама