Бургаският апелативен съд оправда кмета на Ямбол

13:14, 08 дек 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд  в Бургас разгледа наказателно дело, по което е подсъдим кметът на Ямбол Георги Славов, като го оправда изцяло и така отмени присъдата на Ямболския окръжен съд. Делото бе върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане от друг състав на Бургаския апелативен съд.

Георги Славов бе признат за виновен в това, че в периода септември 2008 г. - март 2010 г. в град Ямбол, в качеството си на длъжностно лице, е нарушил служебните си задължения и превишил властта и правата си, с цел да набави облага за фирмата-изпълнител на водния проект в града  „Диана Комерс І” ЕООД, в размер на 1 619 362, 81 лева. Община Ямбол пък е била ощетена с 2 024 203. 51 лв.

Славов бе осъден на лишаване от свобода за срок от три години и осем месеца, както и на „лишаване от право да заема длъжност кмет на община” за срок от четири години.

Въззивното решение на Апелативен съд  - Бургас бе протестирано от Апелативна прокуратура гр. Бургас и обжалвано от защитниците на подсъдимия пред Върховния касационен съд, който отмени решението на въззивния съд и върна делото за ново разглеждане. Касационните съдии намират, че в мотивите на въззивния съд не са посочени фактическите обстоятелства, с които се установява нарушаване на служебните задължения или превишаване на власт и права, както е посочено в обвинението. Посочва се, че въззивният съд не е обсъдил всички възражения на адвокатите на подсъдимия и ги е пренебрегнал почти изцяло по всички пунктове на обвинението.

ВКС смята, че е необходимо противоречията и непълнотите в експертните заключения да бъдат анализирани и преодолени при новото разглеждане на делото, както и коректно и последователно съдът да открои направените от защитата конкретни възражения, като съответно предложи мотивирани отговори.

Спазвайки указанията на Върховния касационен съд, Бургаският апелативен съд разгледа наказателното дело, като проведе ново въззивно съдебно следствие. Апелативният състав разпита един свидетел и приобщи към материалите на делото показанията на друг, който не се яви в съдебно заседание. Изслуша заключения на експертизи, изготвени при предходно разглеждане на делото от Апелативен съд  - Бургас и постанови своя съдебен акт. 

С произнесения днес съдебен акт, Бургаският апелативен съд отмени присъдата  на Окръжен съд -  Ямбол, като призна Георги Славов за невинен и го оправда.

Присъдата на Бургаския апелативен съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама