Правят модерно улично осветление в Шумен

13:28, 08 дек 15 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новата кметска управа на Шумен има амбицията да модернизира уличното осветление в Шумен и селата от общината. Това бе заявено днес по време на брифинг от зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров. Той обясни, че уличното осветление в Шумен е много старо и амортизирано. “Нужно е да се инвестира в модернизирането му”, категоричен бе Тодоров и добави, че ще се изготви план за обновяване на лампите с ново лед осветление.

Проблем обаче се оказва собствеността на уличното осветление, което е на “Енерго Про” и в продължение на години казусът не е решен юридически, въпреки че останалите общини в областта са собственици на уличната осветителна мрежа.

Заради това, че не е собственик на уличното осветление Общината не може да инвестира средства в обновяването му, неуреденото притежание е пречка и пред кандидатстването за финансиране по проект.

Преди години има решение на Общината да се предприемат стъпки за прехвърляне на собствеността на градското осветление, на всичко приключва на този етап. През 2013 г. се изпраща ново писмо до настоящите собственици за безвъзмездно прехвърляне. От фирмата изпраща необходимата документация. Тогава обаче не се стига до решение на местния парламент и въпросът отново остава да витае във въздуха.

Сега е нужно нова процедура и оценка на имуществото, което ще получи Общината, за да започне модернизация на уличното осветление.

На този етап ще се монтират LED лампи на светофарните уредби при най-оживените кръстовища.

Сигнали за повредено улично осветление ежедневно се подават в Общината, недостатъчни обаче са средствата за по-мащабни ремонти. “Работи се приоритетно около училищата и натоварените пътни участъци в Шумен”, коментира зам.-кметът Тодоров и добави, че в момента се работи по уличното осветление на бул. “Мадара”.

Технологично стари са и 250 от устройствата, които регулират светването на уличните лампи през зимата и лятото.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама