"Правосъдие за всеки" призова депутатите да гласуват по съвест промените в Конституцията

13:57, 08 дек 15 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ призова депутатите да гласуват по съвест законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Те припомнят, че при последните промени се е променило съотношението в прокурорската и съдийската колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС). Сред отхвърлените съществени предложения е и явното гласуване.

Според „Правосъдие за всеки“ това е политическа игра и сделка между определени политически сили. Инициативата вече внесе над 5000 подписа в деловодството на Народното събрани в подкрепа на 7-те си искания за съдебна реформа.

Topnovini.bg публикува целия текст на отвореното писмо без редакторска намеса:

На 23-ти юли 2015 г., с гласовете на 183 народни представители, бе приет на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на република България, станал по-известен като “Историческият компромис”. Той замени първоначално внесения законопроект по същата тема, като така отпаднаха съществени предложения, засягащи мандата и начина на гласуване във Висшия съдебен съвет /ВСС/ и отчетността на прокуратурата пред парламента.

На 03-ти декември 2015 г. Конституционната комисия на Народното събрание, в нарушение на собствените си процедурни правила, прие промяна в гласувания на първо четене проект.

Така се промени съотношението на членовете на парламентарната квота в прокурорската и съдийската колегии на ВСС по начин, гарантиращ пълната всевластност на главния прокурор в прокурорската колегия и политическия паритет на съдиите, избрани от съдии с членовете, избрани от политици, в съдийската колегия.

Това стана въпреки становището на Венецианската комисия за демокрация чрез право, което уж всички чакаха като истина от последна инстанция, и което ясно апелира за повече отчетност и прозрачност в работата на прокуратурата и гарантирано мнозинство на съдиите, избрани от съдии, в съдийската колегия.

Естествено отпаднаха “по процедура” всички предложения, които засягаха отчетността и начина на работа на прокуратурата, както и тези за намаляване мандатите на ВСС и главния прокурор.

Отхвърлено по същество в комисията бе и явното гласуване по всички кадрови въпроси във ВСС. Така единственото, което остана от замислената и публично представяна само преди половин година като крупна промяна конституционна реформа, бе формалното разделяне на колегии на пленарния състав на ВСС.

Всичко това бе разиграно като политическа игра и сделка между определени политически сили при активната поддържаща роля на прокуратурата, която отново се изяви като политически играч и законодател в сянка. Никоя партия и парламентарна група в тези няколко месеца не говореше за правосъдие, върховенство на закона и решаване на все по-явните системни проблеми на съдебната система, а идеше реч за мнозинства, компромиси, сделки и криворазбран консенсус. В резултат на това, и при третото отваряне на глава “Съдебна власт” в Конституцията, явно няма политическа воля и държавническа мъдрост за решаване на нито един системен проблем и за истинска реформа в посока независим съд, ефективна и отчетна прокуратура, прозрачен и отговорен в дейността си Висш съдебен съвет.

Някой ще трябва, обаче, да понесе и историческата отговорност за този пореден провал на реформата, ако така се гласува утре и в пленарна зала. Понеже фактите за подчинената на олигарси и политици съдебна система, за откраднатото правосъдие, за съсеченото върховенство на Закона вече са прекалено явни и бодат очи, няма как и този път всичко да бъде отново скрито в удобната пещера на безвремието. Това, което не стане днес, това, което бъде набързо “опраскано” от предложенията на народните представители, направени между първо и второ четене на КРБ, ще се върне утре като въпроси и искания от българските граждани и като заключения в предстоящите доклади на ЕК по мониторинга за правосъдие и вътрешен ред. И тогава ще бъде трудно да се обясни, дори и от главния прокурор, че за да имаме ефективна прокуратура като румънската, трябва да имаме и съд, съдещ като в Румъния. Просто защото Румъния ще отиде далеч пред нас, а ние ще си останем някъде там в зоната на здрача, в сянката на европейската нормалност. И ще трябва да обясним на децата си какво правим там!

Затова ние, от Гражданската инициатива “Правосъдие за всеки”, говорейки и от името на пет хиляди български граждани, подкрепили нашата подписка за истинска съдебна реформа, настояваме за пореден път пред народните представители:

Мислете и гласувайте по съвест и убеждение, а не водени от партийна дисциплина и външни зависимости. Бъдете смели и достойни представители на очакванията на българските граждани, а не слепи проводници на волята на олигарси и плутократи, обединени от интереса си да не допуснат промяна в системата, която ги е направила такива и ги пази от правосъдие за самите тях. Бъдете мислещи Човеци, а не послушни политици поне за един ден, после ще е късно за извинение и прошка!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама