Никола Филчев намекна за предстоящо обвинение срещу Христо Иванов

13:57, 08 дек 15 / Политика 25 616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор в периода 1999 - 2006 г. Никола Филчев намекна, че прокуратурата готви обвинение срещу министъра на правосъдието Христо Иванов. “Двуличният министър Хр. Иванов е обсебен от мисълта да се бори с прокуратурата и мечтае да пише лош роман за прокуратурата. По-скоро прокуратурата ще напише няколко странички за него, както подочувам”, каза той в интервю за агенция БГНЕС.

В него бившият обвинител №1 се обяви против промените в Конституцията, готвени от Народното събрание. Според негово тълкувания разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска, представляват промяна във формата на държавното управление и като такава тя може да бъде направена само от Велико Народно събрание (ВНС).

Никола Филчев определи промените и като “нецелесъобразни”. Според него разделянето на двете колегии ще направи кадровиците по-зависими от преките си административни ръководители. Прокурорът, който има дълга история на лоши отношения с основателя на ДСБ Иван Костов, твърди, че готвените промени имат друг мотив - “да се прекрати мандата на ВСС и да се изберат нови членове в новите две кадрови колегии, които са отявлени костовисти”. “Те на свой ред ще почнат да се размножават, ще назначат нови председатели на районни, окръжни и апелативни съдилища, също и нови районни, окръжни и апелативни прокурори - всичките верни съпартийци. И така ще се стигне до председателите на Върховните съдилища и заветната цел – да бъде съборен Главния прокурор Цацаров”, казва още той.

Утре Народното събрание ще гласува на второ четене в пленарна зала поправките в Конституцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама