Блокирането на бул. „Транспортна” се отложи с ден, протестиращи преговаряха над час в Общината

14:24, 08 дек 15 25 196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заявеното блокиране днес на бул. „Транспортна” от жителите на бл. 3А в комплекс "Изгрев" се отложи за утре. Недоволстващите срещу строежа на кооперацията решиха да направят реверанс към Община Бургас и инвеститора в опит да постигнат съгласие с тях. За целта се състоя среща между трима представители на живущите в блока, главния архитект на общината Веселина Илиева, юристи, представители на фирмата инвеститор.

На срещата в Общината е обяснено, че теренът пред блок 3А многократно е прехвърлян от един собственик на друг, разрешителните за строеж са издадени още при предишното ръководство на общинската администрация и сега на практика трудно може да бъде спряно изграждането на кооперацията. Самата сграда отначало е била предвидена да е на 4 етажа, а в момента проектът е за 9. От Общината са обещали да пратят документацията на РДНСК, за да разгледат всички строителни разрешения и евентуално ако се открие нещо незаконно, да се намери начин строежът да бъде прекратен.  

Тази сутрин недоволстващите отново се бяха събрали пред бл. 3А, наблюдавани отблизо от полиция и охранители на строителния обект. Те заявиха, че до момента никоя институция с изключение на Районна прокуратура – Бургас не се опитва да вникне в проблема и да търси начин за неговото решение. Прокуратурата е атакувала решението за строеж в РДНСК, което съгласно Закона за устройство на територията спира неговото действие. Парадоксално е обаче, че при спряно строително решение имотът започва да се огражда и това на практика слага началото на строителните работи. Това заграждане ограничава и единствения автомобилен достъп до бл. 3А.

„Ако продължи да няма реакция от институциите, ще предприемем тотално гражданско неподчинение и ще походим по пешеходните пътеки. Очевидно има ефект от това”, заяви Георги Михов от протестиращите, явно визирайки скорошния протест на служителите на МВР, които блокираха пешеходна пътека на ул. „Христо Ботев”.

Жителите на бл. 3А са категорични, че ако утре продължат строителните дейности и ако се затвори достъпът за автомобили, те ще блокират бул. „Транспорта” в района срещу „Техномаркет”.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама