Готови са резултатите от последното класиране за детските градини и ясли в Пловдив

14:26, 08 дек 15 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Резултатите от последното за тази година класиране в детските заведения обявиха от Община Пловдив.

Общо 196 деца са кандидатствали за обявените 410 свободни места. 104 от тези 196 деца са били под 3-годишна възраст със заявки за яслени групи. Те имаха възможност да избират от 173 обявени свободни места за тяхната възраст, поясниха от Общината.

В последното класиране взеха участие 5 деца на 6-годишна възраст и 12 деца на 5-годишна възраст. Част от тях идват от други населени места, а останалите кандидатстват за преместване от едно детско заведение в друго. За тази възрастова група бяха обявени 102 свободни места. 

Анализът на данните сочи, че в Община Пловдив няма проблеми с обхвата на децата, подлежащи на задължително обучение две години преди постъпването им в първи клас. За това спомогна и разкриването на целодневни подготвителни групи в училищата.

Общо 19 класирания на 6462 деца бяха проведени за цялата 2015 година, отчитат от Община Пловдив. Най-голям е броят на класираните за първа възрастова група - 3147 деца. В яслените групи бяха приети 2507 деца, за втора възрастова група - 373 деца, а за подготвителните групи - общо 435 деца.

Отчетен е малък процент на деца, които са класирани, но в последствие не са записани - 18%. Сред най-честите причини затова са подадени неверни данни, неспазен срок или отказ от записване, изчаквайки класиране за друго, предпочитано детско заведение. През 2015 г. са обработени общо 13175 заявления, като част от децата са участвали в няколко поредни класирания, преди  да бъдат записани.

Предстои публикуване на "График на дейностите за 2016 година", с който родителите и всички заинтересовани могат да се запознаят на интернет страницата на Системата http://dz-priem.plovdiv.bg/. За въпроси, мнения и допълнителна информация от Общината приканват родителите да пишат на адрес: [email protected].

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама