Мореплавател от Каварна за трети път пресича Атлантика

14:29, 08 дек 15 25 681 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мореплавателят на 78 години от Каварна д-р Васил Куртев за трети път е прекосил Атлантика.  На 5-и декември е акостирал на Канарските острови,  а на 16-и се очаква да стигне Флорида.

Плаването,  по думите на съпругата му,  е преминало с попътен вятър и без сериозни препятствия.

Д-р. Куртев, освен, че за трети път преплава Атлантика , за втори път предприема самотно плаване.

Мореплавателят е потеглил на 16 ноември с 11-метровата си яхта "Одесос" от Канарските острови и на 5 декември успешно е пристигнал на Карибските острови, като в момента се намира на остров Санта Лучия. По време на плаването се е радвал на попътен вятър и добро време. В дългите дни и нощи на лодката за храна е ползвал консерви, като има и газов котлон, разказа съпругата му д-р Мария Панайотова, с която са поддържали връзка със сателитен телефон.

На 14 декември д-р Куртев ще излети за Флорида, САЩ. Там той ще гостува на сина си. На 22 януари д-р Куртев ще отпразнува в САЩ 79-ия си рожден ден заедно с тригодишния си внук Васил, роден на същата дата. Към края на месеца докторът ще се върне на яхтата си на Карибите, но по какъв маршрут ще поеме, засега близките му не знаят. Д-р Васил Куртев по професия е стоматолог. Допреди година непрестанно е приемал пациенти- Той е трикратен носител на престижното отличие "Кор Кароли". За първи път печели глобуса през 1982 г. за обиколка на Черно море с "Норд", вторият глобус печели две години по-късно за участие в международната регата "Остар", а третият глобус печели през 2010 г. за плаване като шкипер на яхта "Бизоне".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама