В Разград ще бъде изграден Център за разделно събиране и съхраняване на опасни отпадъци

14:58, 08 дек 15 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Разград е сред петте общини, включени в пилотен проект за изграждане на Център за разделно събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци, съобщи днес кметът на общината д-р Валентин Василев.

Той посочи, че проектът „Пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинства“ има за цел намирането на работещи механизми за преодоляване на рисковете за човешкото здраве и околната среда от опасните битови отпадъци чрез създаването на пет пилотни центъра за събиране ни временно съхранение на опасни отпадъци в общините Шумен, Левски, Разград, Созопол и Съединение.

Финансирането на инвестиционното предложение ще бъде осигурено в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Възложител на проектирането и изграждането на общинските центрове ще бъде Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.

В срок до 31 май 2019 г. ПУДООС ще изгради, въведе в експлоатация и експлоатира Център за разделно събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци в община Разград. Годишните разходи, които ще се поемат от ПУДООС за експлоатация на Центъра са в размер над 30 000 лв. без ДДС.

Опасните отпадъци, които ще се приемат в центъра са лакове, бои, разтворители, грундове, лепила, мастила, перилни и почистващи препарати, препарати за растителна защита, фотографски материали, лекарства с изтекъл срок на годност, живак и живачни термометри и др. Ще се приемат и негодни за употреба батерии и акумулатори, старо електрическо и електронно оборудване, телевизори, монитори, телефони и др.

Приемането на опасните битови отпадъци ще става по два начина – директно от гражданите, които ще донасят отпадъците в центъра и чрез мобилен събирателен пункт. Събраните и съхранявани отпадъци в центъра периодично ще се транспортират до площадки на други оператори, където ще се извършва тяхното последващо третиране. На територията на общинския център няма да се извършва оползотворяване и обезвреждане на отпадъците, отбеляза д-р Василев.

Центърът ще бъде разположен на площ от шест декара в близост до приюта за кучета. След като бъде въведен в експлоатация той ще бъде предаден в собственост на община Разград и вписан в нейните активи. Персоналът ще бъде от четирима души, от които трима, обслужващи площадката и един шофьор.

Във връзка с реализацията на пилотния проект на 3 декември е сформиран Комитет за стратегическо управление, в който са включени представители на петте общини. За постоянен член на комитета е избран кмета на община Шумен Любомир Христов, а за негови заместници – кметовете на Разград и Созопол д-р Валентин Василев и Панайот Рейзи.

Д-р Валентин Василев съобщи още, че в края на седмицата той и председателят на Общинския съвет Надежда Радославова ще участват в дискусионен форум на тема „Общините през програмен период 2014-2020 година”.

В събитието, организирано от НСОРБ ще участват всички ключови за общините министри, които ще представят не само възможностите на европейските фондове, но и други актуални въпроси, които изискват обединяване усилията на централната и местна власт.

Форумът съвпада и с тематично заседание на Бюрото на Конгреса на местните и регионални власти в Европа – част от програмата на поетото от България председателство на Съвета на Европа. По този повод със специално обръщение към новите общински ръководства ще се обърне президента на КМРВЕ – една от най-авторитетните организации на местните власти на европейско ниво.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама