Урна в местния парламент ще събира дарения за хора с увреждания в Русе

15:36, 08 дек 15 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На свое редовно заседание днес постоянната общинска комисия по здравеопазване и социални дейности гласува предложение, чрез което общинските съветници да излязат с предварително обръщение, с което дават съгласие да направят дарение в помощ на потребители на услугите по проект „Звено за услуги в домашна среда“. Предложението дойде след дълго обсъждане на първоначалната идея на общинския съветник Мариета Волф общинарите да дарят по една своя заплата за продължаване финансирането на проекта, за да няма прекъсване до стартиране на следващия период. 

В дебатите се включи и директорът на дирекция "Здравни и социални дейности" в Община Русе Мариела Личева, която обясни, че идеята за продължаване срока на проекта е практически невъзможен заради множеството административни процедури. В тях са включени подбор на персонал, потребители на услугата, сключване на нови договори и множество документални изисквания. Всичко това ще отнеме минимум месец технологично време, а работата по следващия период на проекта така или иначе започва през януари, като се очаква той да предлага услуги от март.

В дискусията стана ясно, че има и множество неизяснени моменти в първоначалното предложение - тъй като евентуална декларация няма задължителен характер, не е ясно колко общински съветници ще направят дарение, каква сума ще бъде събрана, и дали е възможно да бъдат наети същите хора, които до този момент са работили по проекта. От друга страна, същите тези хора в момента са регистрирани в "Бюро по труда" - Русе, и очакват да стартира новия проект, по който ще бъдат наети през март 2016. 

Беше предложен алтернативен вариант, на който в последствие се спряха повечето участници в дебата. Местния парламент да излезе с декларация от името на всички политически групи за готовност за дарение, което в последствие ще се използва през организацията "Свят за всички", която и в момента предоставя подобни услуги срещу заплащане. По този начин ще се избегнат тромавите административни процедури а хората с увреждания ще бъдат обгрижвани до старта на проект "Звено за услуги в домашна среда" през март. При всички случаи обаче ще има определен период от време, в който потребителите на услугата ще останат без нея.

Председателят на общинската комисия д-р Теодора Константинова коментира, че до този момент Общински съвет се е включвал многократно в дарителски кампании, и е добре и този път да се подходи прагматично и да се обсъди допълнително цялостната идея. В тази връзка, преди редовното заседание на 16 декември, ще бъде свикан Председателски съвет, на който ще бъдат поканени всички заинтересовани страни, за да се обсъди най-подходящия вариант за дарителство. На този етап най-приемлива изглежда традиционната идея за поставяне на урна по време на заседанието, където всеки може да даде своя принос.

Комисията прие предложението с 6 гласа "За" и 3 "Въздържал се".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама