Борисов: Новата онкология ще лекува по-бързо, за да се връщат хората да работят

15:38, 08 дек 15 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В столичната Александровска болница откриха новоизграден център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания. С него лечебното заведение се превръща в най-високотехнологичната университетска многопрофилна болница в Западна България. Центърът беше открит от премиера Бойко Борисов, здравния министър Петър Москов и министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Борисов заяви, че се надява след откриването на онкологичния център хората да разберат, че е по-добре да се лекуват у нас, а не в чужбина.

„Нито апаратите в чужбина, нито специалистите им са по-добри. Тук е най-добрата апаратура в света. Тук ще лекуват пациентите по-бързо, за да се връщат на работа и да произвеждат Брутен вътрешен продукт“, каза Борисов.

Премиерът допълни, че в предишния кабинет е сменил четирима здравни министри, но не е успял да намери „мотора, който да задвижи промените в здравния сектор и да свърже идеите и парите“. Москов направил точно това.

Центърът за ранна диагностика на онкологични заболявания е създаден в рамките на проект, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие, като в него са осигурени 36 нови апарата. Инвестицията е за над 19 млн. лв., за които е доставено оборудване за клиниките по кардиология, нефрология, неврология, ендокринология, както и образна диагностика. Директорът на болницата Костадин Ангелов обясни, че 200 000 ппациенти, които годишно преминават през лечебното заведение, 3000 са онкоболните.

"Над 240 млн. са вложени в много болници в България за получаване на модерна апаратура, с която първо, ние, лекарите да работим, а после нашите пациенти да могат да бъдат диагностицирани, лекувани така, както в местата, които ние наричаме "белите държави", каза министърът на здравеопазването Петър Москов.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова разкри, че в рамките на новия програмен период ще бъдат отделени 160 млн.лв. за спешната помощ. С парите освен ремонти ще се купят апаратура и 400 нови линейки.

В новоткрития онкологичен център в Александровска болница ще се обучават студенти. Те ще се учат на пространствена ориентация като оперират, докато в същия момент гледат пациента на монитор. Докато се научат как да координират действията си, студентите ще се обучават върху чушки.

Това предизвика усмивка у премиера Бойко Борисов, който объркал чушката с човешки орган.

"Като гледахме апаратурата и виждам, че страшно ми прилича това на чушка. Обаче си казвам - сега, ако кажа, че ми прилича на чушка, кой знае след това каква интерпретация ще получа. И го питам доктора - кой е този орган а той - ами това е чушка", разказа премиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама