Младите социалисти с презентация за Джон Ленън

15:43, 08 дек 15 / Политика 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Младите социалисти в БСП - Велико Търново посветиха на Джон Ленън поредната презентация от поредицата „Лявото е интелект и разум“, съобщават от пресцентъра на БСП. В поредицат от дискусии те представят значими личности, които са заявили своите леви политически убеждения.

За историята на една от най-влиятелните личности на поп културата на XX век пред присъстващите разказа Красин Каракоцев. Той подчерта, че Джон Ленън се октроява като изпълнител с активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие.

Джон Ленън е роден на 9 октомври 1940 в Ливърпъл, Англия. В гимназията Джон създава и първата си група – Куоримен. По време на втория им концерт Джон се запознава с Пол Маккартни.

Година по-късно Пол кани Джордж Харисън в групата. През 1962г към тях се присъединява и Ринго Стар. Така се оформя легендарната Ливърпулска четворка.

„Бийтълс“ подписват договор с „Парлофон“ и издават 12 студийни албума в Англия и един в САЩ. Първият сингъл е „Love me do” и стига до номер 17 във Великобритания, а сингълът „Please please me” стига до номер 2.

След като се запознава с втората си съпруга Йоко Оно, Джон Ленън участва в няколко филма. През 1969г. Ленън и Оно записват “Give peace a chance”, която песен е припозната като химн против войната във Виетнам. През септември 1969 той напуска окончателно Бийтълс.

През 1970 издава албумът John Lennon/Plastic Ono Band, който е посрещнат доста добре. В него има текстове за трудното си детство и атака срещу буржоазната система в Англия. Дори пише песента “Power to the people”. Следващият албум на Ленън е Imagine, а едноимената песен става символ за мира по света.

През 1972 излиза албумът „Some time in New York City“, в който има песни за правата на жените, свързани с расовата дескриминация, британската роля в Северна Ирландия. Следват сериозни битки за това да остане в САЩ, заради неговите антивоенни и анти-Никсън кампании.

След „Give a chance to peace“ Ленън плаща за билбордове в 10 града по света на родния им език с надслов „War is over! If you want it!”. Ленън изказва спричастност към корабостроителите от Клайдсайд като изпраща букет от червени рози и чек за 5000 долара.

Те подкрепят и семействата на 14-те убити протестиращи в Северна Ирландия от Британската армия. Последният му политически акт е изявлението му за стачкуващите чистачи в Сан Франциско.

В едно интервю от 1980г. Джон Ленън казва: „В Англия можеш да бъдеш едно от две неща. Ти или си от работническото движение или си от капиталистическото такова. Ти или си от дясното крило, ако се намираш в класата в която съм, или ставаш инстинткивно социалист, какъвто бях...Аз работя за пари и искам да стана богат. По дяволите, ако това не е парадокс, тогава аз съм социалист.“

На 8 декември 1980 около 22:50 вечерта, докато Джон и Йоко се пребират в апартамента си в Ню Йорк, Марк Дейвид Чапман стреля 5 пъти в гърба му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама