Представят книгата „120 години българско приложно, декоративно и монументално изкуство” в Сливен

16:03, 08 дек 15 / Култура 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съюзът на българските художници и фондация „Поддържане на изкуството в България“ ще представят в Сливен книгата „120 години българско приложно, декоративно и монументално изкуство”.

Изданието представя една внушителна група пластични изкуства, също толкова значими, колкото изящните изкуства в общата панорама на художествения живот в България. То е своеобразно продължение на книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892-2012)” и заедно с това до голяма степен представлява отделен самостоятелен том. Структурирането на съдържанието се формира по отделните изкуства, определяни или от материала (керамика, текстил, стъкло, метал, дърво и т.н.), или от техните функционални характеристики (монументални, декоративни, приложни). Представени са и отделни синтетични творчески области – например участието на художника в театъра и киното.

Читателят има възможност да се запознае с историческия развой, богатството на стилови и тематични тенденции, значителни автори и ярки художествени постижения в областта на църковната и стенно-монументалната живопис, витража и монументалната скулптура, на текстила и модата, керамиката и стъклопластиката, дърворезбата, медалната скулптура, накита, пластиката от метал и кожа, сценографията и анимацията, комикса и карикатурата. Много от явленията в съвременното визуално изкуство имат своя генезис именно в многобройните прояви на изкуствата, свързани със средата за живеене. Изданието запълва една съществена празнина в историята на българското изобразително изкуство и с богатия информативен и визуален материал представлява интерес както за специалисти, така и за и любители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама