Папа Франциск откри Свещената година, призова за сближаване между католици и православни

17:00, 08 дек 15 / Свят 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки хиляди вярващи се събраха пред катедралата "Свети Петър" във Ватикана за началото на Светата католическа година, за която се очаква в Рим и на всички свети места по света, за да се стекат милиони хора.

В речта си към всички католици папа Франциск заяви, че милосърдието е по-важно от нравоучението. "Колко много грешим пред Господ и Неговата благодат, когато говорим за наказание на греховете от Неговия съд, преди да говорим за опрощаването им от Неговата милост. Трябва да поставим милостта пред осъждането, а във всеки случай Божият съд винаги ще е в светлината на милостта Му", каза папата в проповедтта си  пред вярващите на площада.

Пред богомолците, събрали се на площад "Св. Петър", той изрази ясно желанието си поредната Света година да проправи път за нови стъпки към взаимно опрощение и сближаване между римокатолиците и различните православни църкви.

Кулминация на честванията стана отварянето на голямата бронзова Свещена врата на базиликата "Свети Петър" във Ватикана, през която през следващата година ще минат над 10 милиона поклонници. Преминаването през тази врата символизира житейския път и жертвите, които трябва да се понесат, за да се намери Божията милост. Папа Франциск пръв мина през вратата, следван от предшественика си папа Бенедикт XVI. Церемонията се предаваше на живо за милиард и 200 милиона католици по света, а присъстващите са били близо 50 хиляди души, отбеляза Франс прес.

Засилени мерки за сигурност

Събитието премина под засилени мерки за сигурност. Около 5000 полицаи, карабинери и войници пазеха улиците на Рим, а над италианската столица е обявена забранена за полети зона. Достъпът до площад "Свети Петър" и до Ватикана се контролира с металдетектори. Въведена е денонощна охрана на градския транспорт.

Довечера във Ватикана вниманието ще бъде насочено към друга важна за Франциск тема - защитата на околната среда. Коалиция от хуманитарни организации ще прожектира кадри на природни гледки от известни фотографи и оператори по фасадата на базиликата "Св. Петър".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама