Доналд Тръмп: Мюсюлманите не трябва да влизат в САЩ

18:57, 08 дек 15 / Свят 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Републиканецът милиардер, който е и кандидат за президет на САЩ от републиканската партия Доналд Тръмп призова да се спре достъпа на мюсюлмани до САЩ.

"Доналд Тръмп призовава пълно и тотално спиране на влизането на мюсюлмани в САЩ докато "избраниците на нашия народ разберат какво става", пише екипът на предизборната му кампания. От текстът, озаглавен "Комюнике на Доналд Тръмп за възпрепятстване на мюсюлманската имиграция'' не става ясно дали в категорията мюсюлмани се включват и американските мюсюлмани.

Позовавайки се на проучване, осъществено сред мюсюлманите, живеещи в САЩ, Тръмп твърди, че голяма част от тях таят омраза срещу американците.

"Откъде идва тази омраза и защо, ние трябва да установим. Докато успеем да определим и разберем този проблем и опасната заплаха, която той представлява, нашата страна не трябва да е жертва на ужасяващи атаки от страна на хора, които вярват само в джихада и не уважават човешкия живот", заявява Тръмп.

Изявлението на американския милиардер идва дни след нападението в Сан Бернардино, щата Калифорния, при което съпружеска двойка мюсюлмани нападнаха и убиха 14 души, а 17 бяха ранени по време на колендно парти в местен център. По-късно стана ясно, че и двамата стрелци са били във възка с различни международни терористични организации. Преди ден в обръщението си към нацията президентът Барак Обама определи деянието като акт на тероризъм.

И в момента, милиардерът е фаворит на почти една трета от републиканците за първичните избори в САЩ, които започват през февруари. Въпреки относително широката подкрепа, изявленията на Тръмп нерядко предизвикват вълна от негодувание в социалните мрежи.

Остра реакция

Скандалното изявление предизвика острата реакция на Висшия религиозен орган в Египет „Дер ел Ифта“. Според негови представители то ще създаде изкуствено напрежение сред 8-те милиона мюсюлмани на територията на Щатите. "Това враждебно възприятие на исляма и мюсюлманите ще повиши напрежението вътре в американското общество. Нечестно е да се наказват всички мюсюлмани, заради група екстремисти, чиито престъпни действия са отхвърляни от исляма. Ние не можем да ограничим определянето за екстремизъм и тероризъм до една религия или една държава“, се казва в изявлението. Ислямската институция призова американците да отхвърлят призива на Тръмп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама