Петър Москов подписа наредбата за двата пакета медицинска помощ

22:00, 08 дек 15 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Здравният министър Петър Москов подписа наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предстои наредбата да бъде обнародвана в Държавен вестник, като се очаква тя да влезе в сила от 1 януари 2016 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Документът разделя пакетите от медицински грижи на основен и допълнителен. Лечението на заболяванията, попадащи в основния пакет, ще бъдат изпълнявани без отлагане във времето, докато дейностите в допълнителния пакет могат да бъдат отлагани – според състоянието на пациента и по медицинска преценка, но за не повече от два месеца, се казва в наредбата.

Наредбата, която е близо 400 страници, определя реда и условията за извънболнична и болнична помощ, клиничните пътеки, по които се извършва лечението на различните заболявания и конкретните процедури.

Документът определя възможността за прием на пациенти за наблюдение в болница по по клинична пътека за период до 48 часа. Освен това е предвидена възможност, при клинична пътека с договорен минимален престой в болница от до 3 дни, тя да бъде изпълнена и приключена като амбулаторна процедура и пациентът да бъде изписан 12 часа след приема му в болница, ако са налице всички условия за това.

Здравното министерство се мотивира, че с тези промени системата ще стане по-гъвкава, като изтъква, че в момента има случаи, при които дори за леки манипулации пациентите задължително се хоспитализират за един или три дни, а за хората, които се нуждаят от допълнително наблюдение няма опция за продължаване на престоя в болница без административни усложнения или допълнително заплащане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама