Реформаторите отново ще търсят "исторически компромис" за Конституцията

07:48, 09 дек 15 / Политика 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание ще разгледа на второ четене промените в Конституцията, които са част от съдебната реформа. Вносителите на текстовете са 180 депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, БДЦ, Патриотичния фронт и АБВ. Преди това да се случи председателите на ДСБ, ДБГ и СДС - Радан Кънев, Меглена Кунева и Божидар Лукарски ще преговарят с партиите, които са вносители на конституционните поправки. Реформаторите се опасяват, че няма да се запази разпределението на квотите при разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) във варианта на промените в основния закон, приет на първото четене през септември.

През миналата седмица специално създадената парламентарна комисия методически отхвърли всички предложения на Реформаторския блок и "Правосъдие за всеки" за реформиране на работата на прокуратурата. Не бе прието и важното решение политическата квота в прокурорската колегия да има превес над професионалната. Отхвърлено бе и явното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС). Мотивът е, че предложенията са извън обхвата и принципите на приетите на първо четене текстове.

Така депутатите отхвърлиха създаването на нова институция на зам.-главен прокурор, който да е независим от главния и да разследва корупция и други тежки престъпления, извършени лица, заемащи висши държавни длъжности по румънския модел. Отпадна и идеята обвинител №1 да не може да се меси в работата на останалите прокурори и да им дава заповеди как да ръководят разследването. Без подкрепа остана и предложението Народното събрание да може да изисква доклади от главния прокурор.

Мандатът на обвинител №1 пък ще остане 7 години, а няма да бъде намален на 5, както реформаторите предложиха. Не бе прието намаляване и на мандата на ВСС от 5 на 3 години. Отхвърлено бе и предложение на "Атака" за възможност по инициатива на 1/4 от депутатите да бъде инициирана процедура за отстраняване на главния прокурор, ако половината избраници дадат съгласието си за това.

Гласуванията на Комисията не са окончателни за предложените промени и крайната дума ще има пленарна зала, като законопроектът ще бъде разгледан на три четения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама