В Панорама „Плевенска епопея“ представят книгата „Слава-памет” днес

08:13, 09 дек 15 / Култура 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Книгата „Слава – памет“ ще бъде представена днес от 16:00 часа в Панорама „Плевенска епопея“ по случай 138-та годишнина от Освобождението на града, информираха от дирекция „Военно-исторически музеи“-Плевен.

Книгата доразвива проекта „Слава-памет”, участвал през 2013 г. в открития творчески конкурс за присъждане на Общоруската историко-литературна премия „Александър Невски”, Руска Федерация. Проектът е отличен с трета награда и с бронзова фигура на „Свети Благоверни Княз Александър Невски” за опазване паметта на героите, загинали на бойните полета по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за обективната оценка ролята на личността в нея, за повишаване интереса към историята и културно-историческото наследство и за целенасочена музейна мемориална практика за период от 15 години.

Изданието запознава читателя с бойните действия на Плевенската епопея 1877 г., със зараждане идеята за мемориализирането й, с изграждането на военноисторическите музеи, тяхната дейност и роля през годините и конкретно в периода след възстановяването им през 1997 г, като самостоятелно юридическо лице.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама