Държавата съвсем се оплете за скъпите джипове

08:19, 09 дек 15 / Политика 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Чиновниците от държавното предприятие, стопанисващо горите, и министърът и зам.-министърът на земеделието дадоха разнопосочни и взаимноизключващи се обяснения за покупката на струващи около 200 000 лева луксозни джипове. Возилата са с екстри, чиято нужда е трудно обяснима - кожен салон, видеоекрани и свръхмощни двигатели V8 с работен обем 5.9 л., чийто разход превишава 20 л. бензин на 100 км.

Според директора на Южноцентралното държавно управление Ботьо Арабаджиев, цитиран от “Дарик”, екраните са нужни, за да може “да се пращат мейли”. Екраните обаче са само за видео и не поддържат такива функции. Коженият салон бил избран, защото се поддържал по-лесно, твърди Арабаджиев. Според него луксозните возила са за чиновниците от предприятието.

Министърът Десислава Танева пък заяви, че джиповете са за лов. И с тях богатите ловци ще бъдат возени от летището, “където кацат с частните си самолети”, според зам.-министъра Георги Костов, и в ловните стопанства.

Три от четирите обществени поръчки вече са спечелени от една фирма - Калеа Ауто ООД, която е официален вносител на “Тойота”. Джиповете, купени с пари на данъкоплатеца, са същия модел, с който НСО вози премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. С единствената разлика, че оглавяващите законодателната и изпълнителната власт се возят на по-стария модел.

“Опорна точка е оправданието, че ще возят ловци, които ще си плащат”, каза пред “Нова” депутатът Георги Кадиев. “Това е парвенющина. Мониторите им трябват, за да могат, като ходят на море, да пускат филмчета на децата им”, смята той. “Като искат да пускат мейли, всеки има телефон в джоба си с такава функция”, допълни Кадиев.

Той обори и друга теза на властта - че държавните предприятия са изпълнили финансовите си планове и могат да си ги позволят. “Това означава ли, че когато “Митниците” изпълнят финансовия си план, можем да им кажем оттук нататък да работят за себе си”, възмути се Кадиев.

В крайна сметка министър Танева категорично отказа да развали поръчките и данъкоплатците все пак ще трябва да платят за луксозните джипове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама