Мариана Бояджиева: Трябва да спре геноцидът над науката

08:28, 09 дек 15 / Политика 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Парламентарната група на „БСП лява България“  предложи да се  увеличат средствата за Българската академия на науките в Бюджет 2016 г. с 12 млн. лв. Това не беше прието в пленарна зала“, каза Мариана Бояджиева.

Тя определи като срамен факта, че спрямо 2015 г. увеличението на средствата за БАН е само с 400 хил. лв., което всъщност е увеличената вноска към Европейската метеорологична служба, която се изплаща чрез академията на науките. „Реално увеличението за БАН е равно на нула.

При първото правителство на ГЕРБ, когато беше драстично намалена с 40% субсидията за Българската академия на науките, тогавашният финансов министър Симеон Дянков каза, че това е кризисна мярка. За съжаление обаче тя се оказа с тежки последствия и доведе до това, че през следващите години средната заплата в БАН е под 530 лв.

Напуснаха около 1500 български учени, които бяха прогонени от тази политика и голяма част от тях, с изключително висока квалификация, отидоха на работа в известни институти в Европа и по целия свят. Това не може да се определи по друг начин, освен като геноцид към българската наука“, каза народният представител.

Мариана Бояджиева предложи по линия на проектното финансиране да се осигурят допълнителни възможности по програми за научни изследвания, свързани с национални приоритети, както и средства да се подпомогне достъпът на българските учени до международни програми и проекти.„БАН чрез проекти осигурява 40% от своите приходи. Това е знак, че учените наистина правят сериозни усилия, за да могат да се справят с тази ситуация.

Но, за да участват в международни проекти, те съответно трябва да имат и пари за съфинансиране, което не получават в момента. Липсата на достатъчно финансиране е знак за отношението към българската наука. Научният потенциал на държавата се стопява. Губят се утвърдени научни традиции и школи“, каза Бояджиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама