Посолството на Великобритания представя в Пловдив изложбата "Магна Харта"

08:31, 09 дек 15 / Култура 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба, посветена на "Магна Харта" се открива днес в 18.30 часа в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив. Тя включва 16 двуезични изображения, които представят историята, влиянието и наследството на "Магна Харта", чиято 800-на годишнина се отбелязва тази година. Изображенията са предоставени от британския парламент, Националния архив на Великобритания и Британската библиотека.

Изложбата, която е част от мащабната инициатива "Магна Харта" на британското посолство, ще бъде открита от заместник-посланик Сара Райли и ще остане в Пловдив до 20 декември.

През 2015 г. се навършват 800 години от подпечатването на "Магна Харта", чиято история е тясно свързана с полагането на основите на демокрацията и свободата. "Магна Харта" е символ на правата на човека, свободната реч, личните свободи и правосъдието от двете страни на Атлантическия океан.

Хартата е осигурила на хората определени права и е подчинила краля на върховенството на закона. Векове след подпечатването й тя продължава да вдъхновява поколения световни лидери. Чрез Томас Джеферсън, Махатма Ганди и Уинстън Чърчил "Магна Харта" е дала облика на живота ни днес.

Описвана като най-големия британски експорт заедно с английския език, "Магна Харта" е международен символ на справедливостта, свободата и демокрацията. Принципите й са залегнали в Декларацията за независимостта и са послужили за основа на Всеобщата декларация за правата на човека.

"Магна Харта" е мирно споразумение, подпечатано през 1215 г. между крал Джон и лордовете феодали, които въстанали срещу управлението му. Споразумението установява за пръв път принципа, че всеки, включително и кралят, е подчинен на закона. Великата Харта съдържа 63 клаузи, като най-известната, която е част от законодателството и днес, за пръв път дава правото на справедливост и справедлив процес.

"Магна Харта" е първата стъпка по пътя към парламентарната демокрация и зачитането на личните права. От подпечатването си преди 800 години до днес документът вдъхновява хора по целия свят. Нейните принципи са отразени в Била за правата на САЩ, Всеобщата декларация за правата на човека и Европейската конвенция за правата на човека.

През 1964 г. в съдебния процес, в който се бори за живота си, Нелсън Мандела посочва "Магна Харта" като един от основните документи, почитани от демократите по целия свят. Хартата продължава да бъде цитирана в правния свят, най-вече като символ на правосъдието, свободата и демокрацията.

Документът, който първоначално представя конкретните искания на група феодали, впоследствие се превръща в международен символ на свободата, без който днес може би нямаше да имаме правата, които ценим толкова много.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама