“Правосъдие за всеки”: Без реформа в прокуратурата, няма да има усещане за справедливост

09:02, 09 дек 15 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на гражданската инициатива “Правосъдие за всеки”, която предложи седем стъпки за реална съдебна реформа, посочи, че е обидно свързването на скандала “Яневагейт” с конституционните промени. “Когато говорим за основния закон, да го сравняваме с магистрати, опорочавали българското правораздаване, е просто обидно”, каза Велислав Величков в ефира на bTV. “В съдебната система има системен проблем, през цялата година има скандали, свързани с нея”.

Величков заяви, че очаква днес депутатите да направят “компромис в компромиса”, като припомни, че имаше първи проект за промяна, който предлагаше повече поправки. “Сега има опит да се запази всевластието на главния прокурор”, посочи той.

“Ако няма намаляване на мандата на ВСС, въвеждане на отчетност на главния прокурор, явно гласуване във ВСС, тези промени ще са просто една бутафория за пред европейските институции”, каза Величков.

Той допълни, че “има панически страх сред депутатите да говорят дори за структурата и работата на прокуратурата и да превърнат модела й на работа в европейски, а не в съветски, какъвто е в момента”. “Няма да има усещане за справедливост в обществото, докато няма реформа на прокуратурата”, заключи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама