Местан иска свикване на Велико Народно събрание

10:52, 09 дек 15 / Политика 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рано или късно трябва да узреем за възможността за свикване на Велико Народно събрание (ВНС) и да приеме един акт – за собствената си ликвидация. Така ще може да разгърнем всички своята реформаторска енергия и мощ. Призовавам държавният глава да започне консултации за свикване на ВНС.

Това заяви от трибуната на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан по време на дебатите около приеманите на второ четене конституционни промени, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Местан определи дебатите по конституцията като исторически важни. „По първото предложение се сблъскваме с една много ясна позиция на Реформаторския блок“, подчерта той във връзка с искането на блока да прокуратурата да дава отчет за работата си пред парламента.

Според лидера на ДПС темата има нужда от много дълбок анализ, като цитира Конституцията, която казва, че съдът, съдията, прокурорът и следователите имат различна функционалност в процеса и различни компетентности.

„Има правосъдни системи, в които се смята, че съдебната власт е преди всичко съдията. Водени от това разбиране редица национални парламенти са приели принципа за разликата между статута на съдията и този на прокурора и следователя“, обясни Лютви Местан.

По думите му те се ползват с различен имунитет, различна степен на неприкосновеност, несменяемост и независимост.  

Според Атанас Атанасов (РБ) партията на ДСБ е била създадена с идеята за свикване на ВНС.

„Няма нужда от свикване на такова, за да приемем това предложението“, обясни той.

Радан Кънев стигна и по-далеч, като обяви, че целият Реформаторски блок е записал във всичките си основни документи идеята за свикване на ВНС.

„Това е отделна тема. Всички знаме какво е имал предвид първоначалния закон – България е унитарна република. Всичко друго е обследване с конституционни решения с цел съхраняване на конституцията“, каза Кънев.

Лидерът на БСП Михаил Миков обяви от трибуната на парламента, че партията му няма да подкрепи този текст.

„Недопустим е политическият контрол върху независимата съдебна власт в частност прокуратурата. В страните от ЕС няма единен модел и примерите с практики в други държави трябва да бъдат разобличени. Не можем да приемем едно такова искане за политически контрол върху прокуратурата“, обяви Миков.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, чийто имунитет ще бъде разгледа като втора точка днес, възприе идеята прокуратурата да се отчита пред парламента. По думите му народният представител не е политически, а народен контрол.

„Съвсем нормално е Народното събрание да изисква прокуратурата да се отчита. Не виждам нищо нередно в това. Напротив намирам го за редно. Разделението на властите не означава те да са на различни планети или галактики. Те трябва да се контролират взаимно“, убеден е атакистът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама