Преглеждат четвъртокласници от разградските училища за гръбначни изкривявания

11:37, 09 дек 15 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започнаха профилактични прегледи за гръбначни изкривявания сред учениците от четвърти клас във всички учебни заведения на територията на общината, съобщиха от местната управа.

Проучването се извършва съгласно приета програма за „Промоция и профилактика на детско юношеското здраве в детските и учебни заведения на територията на община Разград“, в изпълнение на Общинска програма за „Закрила на детето 2014-2015 г.“ Целта е да се открият ранни деформации на гръбначния стълб и насочване на откритите случаи за консултация със специалист и последващо лечение.

С профилактичните прегледи ще бъдат обхванати около 450 ученици от основните и средно общообразователните училища в общината. Изследванията ще се правят от лекар – педиатър от лечебно заведение „Д-р Петрови–АПМПГП“ ООД гр.Разград.

Според специалистите най-уязвими за гръбначни изкривявания са децата от началната училищна възраст и в етапа на ранния пубертет. По-слабите и високи деца са по-често засегнати от заболяването. Проблемът се появява във възрастта, когато децата израстват бързо (предпубертетна възраст и пубертет) и костната им система не е достатъчно укрепнала.

 Честа причина за поява на гръбначните изкривявания е неправилната телесна стойка при седеж на чина или стола, носенето на тежката ученическа раница в едната ръка или само на едното рамо и др.  Децата с недобро физическо развитие, със слаб мускулен тонус, със зрителни смущения са по-податливи и при тях по-лесно се развиват нарушения в телодържането и изкривяване на гръбначния стълб.

 Профилактиката на гръбначните изкривявания е съвкупност от мерки, включително и гимнастически упражнения, които могат да се изпълняват както в домашна обстановка, така и в училище.  От значение е и правилното хранене на децата с достатъчно количество белтъчини, витамини и минерални соли. Необходимо е подрастващите да имат правилно организиран дневен режим, съобразен с възрастта им, който да включва разходки на открито, физически упражнения и спорт.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама