Ченалова обеща „любопитни факти“ за 6-те „Не“-та на Цветанов (обновена)

11:55, 09 дек 15 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият съдия Румяна Ченалова ще разгласи любопитни факти, свързани с осъдителната 4-годишна присъда на Цветан Цветанов по делото, известно като шестте "Не"-та на бившия вътрешен министър. 

Тя изчаква решението на ВКС, за да разкрие нещата, които знае. Това каза тя пред медиите след повече от час разпит в Столичното следствие, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Ченалова разкри, че се смущава от изказването на главния прокурор Сотир Цацаров, който няколко пъти е наблегнал на обстоятелството как й е разпределено делото „Октопод“. Тя допълни, че след това Алексей Петров, който е обвиняем по делото, е заявил, че Ченалова, заедно с бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, е участвала в репресия срещу него. По нейните думи до този момент Алексей Петров „не беше споменал и дума“ и се е отличавал с „умереност и предпазливост в изказванията си“.

Бившият съдия попита „Кой е главният враг на Алексей Петров“ и сама отговори, че това е Цветан Цветанов. Тя попита и кой е внесъл обвинителния акт срещу Цветанов и дали той е осъден.

Във връзка с разпита в столичното следствие Ченалова каза, че е озадачена от задаваните ѝ въпроси. По нейните думи всичко, което е говорила публично, е било отговор на свидетелските ѝ показания. Въпросите са били не само обвързани с "Яневагейт", отбеляза тя, но отказа да конкретизира. 

Ченалова каза, че се надява да бъдат проверени телефонните разговори на хората, замесени в казуса „Яневагейт“. Според нея бившият съдия Владимира Янева е поддържала контакт с Георги Колев и Сотир Цацаров не само през месеците януари и февруари. Ченалова коментира, че за доказване на истинността на фактите е необходимо и администраторите на „Вайбър“ да предоставят текста на съобщението, за което Янева говори в записите.

По нейните думи Цацаров е извършил нарушение, коментирайки мегаделото за незаконно подслушване "Червеи", но не може да бъде подведен под отговорност. "Един, който е на върха на пирамидата на прокуратурата, може да върши законни нарушения и няма механизъм, по който той да бъде санкциониран", коментира Ченалова. Тя допълни, че "за всеки друг при най-малки нарушения се образуват дисциплинарки, наказателни производства и така нататък". Тя даде пример с уволнения още на следващия ден служител по сигурността в СГС, след като е дал показания по делото "Червеи".

„Огорчена съм, че нещата, които се случват в България, са толкова страшни. Огорчена съм, че всеки един, който е участвал в такива схеми, заговори по една или друга причина бяга от ситуациите“, каза още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама