Депутатите разделиха ВСС на две

12:14, 09 дек 15 / Политика 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание раздели Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска. Предложението бе прието със 196 гласа “за” и 35 “против”. Недоволни от предложението бяха от БСП, както и един независим депутат.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев защити предложението, като посочи, че така съдът ще получи нужната му независимост и това ще помогне за борбата с корупцията в съдебната система. “България има прокуратура и във всеки един момент тя е свободна и длъжна да разследва българските съдии за корупция. Когато прокурорите бъдат отделени от съдиите, те запазват тези задължения, но получават и сериозна вътрешна независимост на волята, когато разследват корумпирани съдии. Когато прокурорите ги назначават, остава въпросът биха ли разследвали съдия, за чийто избор са участвали? Ако съдиите избират прокурорите, то прокурорите ще започнат ли да разследват съдиите, които са ги избрали?”, запита той.

“Допустимо ли е пред съда да се явяват две страни, една от които има квота в кадровия орган”, попита и Атанас Атанасов (Реформаторския блок).

Предстои гласуването на квотите.

Народното събрание реши въобще да не дебатира и гласува по предложенията на депутати на ДСБ, които да намалят влиянието на главния прокурор и да въведат механизми за по-голям контрол над дейността им. Мотивът е, че те са извън обхвата на приетите на първо четене промени в Конституцията.

Така отпаднаха предложения главният прокурор да не може да се меси в работата на останалите прокурори, както и идеята за независим обвинител, който да разследва корупцията във високите етажи на властта.

Парламентарната квота във ВСС ще се избира с мнозинство от 2/3 от народните представители. Предложението бе прието с гласовете на 229 депутати – 217 „за“ и 12 „против“. Идеята бе подкрепена и от БСП, като едва 11 от червените бяха „против“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама