Студентка осъди Тракийския университет за разгласа на лични данни

12:15, 09 дек 15 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Глоба от 500 лв. е наложила Комисията за защита на личните данни на Тракийския университет в Стара Загора. Решението е по жалба на студентката Юлия Р., която на 14.06.2015 г. по сигнал на нейна колежка, установила, че  администрацията на Стопанския факултет, без нейно съгласие е използувала трите й имена; домашен и имейл адреси; ЕГН; номер на лична карта; снимка; телефон и данни за дипломата й от средното училище като примерен образец за попълване на документи от новоприетите студенти.

Жалбата била подадена на 17 юли т.г., а на проведено на 16 септември заседание Комисията приела , че тя е допустима. В хода на проверката било установено, че има такъв казус, като преписването на личните данни било извършено от служителка на отговорния за кампанията отдел при Стопански факултет.

След получаването на сигнал за неправомерността на действията съответните служителки заменили образеца с друг, в който данните били фиктивни. Предприети бил действия и за наказание на допусналата нарушението служителка.

Въпреки че университетът е регистриран като администратор за лични данни случилото се било наказуемо, категорични са членовете на КЗЛД и на 17 ноември т.г. постановили глобата.

Жалбоподателката Юлия Р. публикува във Фейсбук следния пост: За администратора на лични данни Тракийски университет и първото им осъждане по смисъла на Закона за защита на личните данни! Все пак правосъдие има, не се отказвайте, а защитавайте правата си!  И след като моите лични данни станаха публично достояние благодарение на административните служители на Стопански факултет, сега аз се заемам да популяризирам случилото се, за да ви предупредя да се пазите при досег с тази институция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама