Главният мюфтия подкрепи Синода за собствеността на „Св. Ал. Невски“

12:56, 09 дек 15 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният мюфтия Мустафа Хаджи написа писмо до патриарх Неофит, в което изразява подкрепата си за Синода по повод спора за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски“, съобщават от мюфтийството.

„С настоящото писмо имам честта да заявя нашата съпричастност и подкрепа по отношение на изконното право на Българската Православна Църква над собствеността на Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“, пише Мустафа Хаджи.

По думите му Главно мюфтийство напълно споделя изразената от Св. Синод  позиция, че храм-паметник „Св. Александър Невски“ е символ на автокефалията на БПЦ–Българска Патриаршия и с прехвърлянето правото на собственост на църквата се осигурява правото на вероизповедание – от една страна, а от друга – не се нарушават правата на останалите български граждани, тъй като храмът е отворен за всеки.

„Уверявам Ви, че Главно мюфтийство смята храмовете на съответните изповедания за светини, създадени в името на Всевишния, за да служат на вярващите, а тяхното управление и собственост – за изконно право на ръководството на всяко вероизповедание”, смята още главният мюфтия.

Мюсюлманското вероизповедание у нас също води дела за собствеността на имоти и храмове. Един от последните случаи е „Куршум джамия“ в Карлово. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама