Правят общинско звено по чистотата в Шумен, дават 1.5 млн. лв. за техника

13:24, 09 дек 15 / Политика 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
1 500 000 лв. ще даде Община Шумен за закупуване на 5 специализирани транспортни машини и 1200 контейнери за смет. Техниката и казаните ще бъдат ползвани от общинското дружество за сметосъбиране, чието създаване подготвя администрацията.

Това стана ясно на днешното заседание на Общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъци на общините от област Шумен.

Парите за тези разходи ще се вземат от сметката, в която се събират отчисленията, плащани за тон отпадък към Регионалната инспекция по околната среда по водите. Към 30 октомври в сметката на Община Шумен има 1 862 720 лв.

Предложението бе дадено от кмета на община Шумен Любомир Христов и бе подкрепено от останалите участници в Общото събрание.

 „В нашата програма е залегнало да изградим общинско звено за сметосъбиране, като целта ни е да намалим такса смет. Затова от Нова година ще представим на Общински съвет това предложение и се надяваме то да бъде подкрепено”, каза кметът на община Шумен Любомир Христов. Той допълни, че трябва първо да се преструктурират общинските звена и тогава ще стане ясно дали общинската „Чистота” ще бъде към „Паркинги и гаражи” или към друго звено.

Договорът за концесия за сметосъбиране с „Титан-БКС” е до 23 юли 2016 г. Любомир Христов заяви, че дотогава вероятно общинското дружество ще е вече факт.

„Смятам, че ще успеем, ако не – ще продължим договора с фирмата”, каза кметът и добави, че няма да има проблем със сметосъбирането.

На заседание на Общото събрание на сдружението беше приет и вътрешният му правилник.

Единичната цена за тон депониран отпадък на Регионалното депо за неопасни отпадъци, което да обслужва общините Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан, Смядово, Каолиново, Хитрино и Венец, също бе гласувана на заседанието. През 2016 г. тя се запазва същата като тазгодишната – 27.88 лв./тон с ДДС.

На заседанието присъстваха и представители на фирмата, която е оператор на сепаиращата инсталация – „Евроимпекс”.   

Нейният управител Александър Иванов обясни, че инсталацията за сепариране е готова и монтирана в помещения в промишлената зона на Шумен.

„Цялостното й техническо изпълнение е завършено, в момента изчакваме документи, които ще ни разрешат да започнем работа”, каза Иванов.

По думите му капацитетът на инсталацията е предвиден за 35 хил. тона на година, както е заложено по договор. Разрешителното, което фирмата има за работа, пък е за 22 т./час.

„Това изцяло ще обезпечи количествата отпадъци, които имате и трябва да поемем”, каза Александър Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама