Бащата на третото камикадзе от "Батаклан": Ако знаех по-рано, щях да го убия

13:29, 09 дек 15 / Свят 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бащата на камикадзето от „Батаклан“ Фуед - Саид Мохамед-Агад проговори пред медиите във Франция за сина си, който по-рано беше идентифициран като третият нападател от концертната зала в Париж.

Мъжът е в шок, след като днес научи от вестниците за деянията на по-малкия си син, пише Le Parisien. Пред изданието бащата Саид споделя, че е знаел за радикализацията на Фуед. "Той ни лъжеше постоянно. Преди две години ни накара да повярваме, че заминава на ваканция, а всъщност е бил в Сирия. От две години не мога да спя спокойно. Ако знаех, че един ден ще се стигне до тук, щях да го убия по-рано", припомня си покрусеният родител. В най-лошите си кошмари Саид си е мислил, че синът му ще умре в Сирия или Ирак, но и през ум не му е минавало, че наследникът му ще избива невинни хора в центъра на Париж.

"Последният път, когато се чухме беше преди 4-5 месеца чрез "Скайп". Обикновено той не разказваше нищо за ежедневието си, нито какво прави, нито къде ходи. Казваше, че е добре и говореше често за джихад", припомня си бащата.

С течение на времето двамата се отчуждават един от друг и спират всякаква комуникация.

По спомените на бащата Фуед е бил тихо и кротко дете. Роден и израснал във Франция, завършил и образованието си в европейската страна. През 2013 г. заминава за Сирия с брат си Карим. Завръща се във Франция година по-късно. "Пусна си дълга брада, започна да се моли всеки ден, не можех да си представя, че подобно нещо ще се случи", разкава Саид Агад.

Терористът Фуед Мохамед-Агад нахлу в "Батаклан" заедно с идентифицираните по-рано Исмаил Мустафа и Сами Амимур, както и с още един нападател, чиято самоличност все още не се знае. Атентаторите влязоха в залата по време на концерт на американската рок група Eagles of Death Metal. Те откриха огън по присъстващите с автомати, след което се самовзривиха. При нападението в залата загинаха 90 души. Общо 130 загинаха при синхронизираните терористични нападения във френската столица, а над 350 бяха ранени. Отговорност за атаката пое международната терористична организация "Ислямска държава".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама