Номинираха Пловдив за Балканска столица на културата

13:33, 09 дек 15 / Култура 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдив е отличен за Балканска столица на културата. Най-старият жив в Европа получи заслужена номинация от годишните награди BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2015.

Обявен за Европейска столица на културата, Градът под тепетата притежава повече от 200 културно-исторически забележителности и над 300 000 движими културни паметници с находки от седем археологически периода. Днес градът успешно се развива като водеща дестинация за културен туризъм.

От първостепенно значение е развитието на културният календар на града, който през последната година се обогати с 12 нови фестивала и редица нови и разнообразни по жанр събития, организирани за първи път през годината.

Статистиките сочат, че три пъти повече зрители посещават културните събития в града само за година.

Спечелването на титлата Европейска столица на културата през 2019 г. е резултат от успешната стратегия, която ще увеличи многократно броя на туристите и дава видимост на Пловдив и България каквато не сме имали до момента. Включването на Пловдив в една от десетте най-желани за посещение дестинации от Lonely Planet е поредното международно признание. Наградата за цялостен принос в развитието на туризма от Балканските награди за туристическа индустрия пък ще бъде връчена на "Шарлопов Груп" - първата българска частна хотелска верига.

Многобройните фестивали в курорта Банско, населен с едва 13 000 души, отреди на общината заслужена номинация за Балканска столица на фестивалите.

Сред номинираните е туристически обект № 1 за 2015 година в България - замък "Влюбен във вятъра" в Равадиново, както и един от най-предпочитаните СПА-хотели на Балканите  е 4-звездният Роял Спа Велинград. Номинация получиха  и експертите от Crystal Spa & Wellness - компания, ориентирана в премиум сигмента на СПА оборудването, проектирането и консултирането в този перспективен и приоритетен за развитието на България бизнес сигмент.

В категория "Туристически продукт - Символ на България", номинация получи "Рефан България".

Алабния попадна в номинациите с българско участие в категория Инвестиции в поклоннически туризъм – това е българският християнски храм "Св. Николай Чудотворец" в  село Стеблево, област  Голо бърдо, днешна Албания.

Преди два месеца Държавната агенция на българите в чужбина, българското посолство и ръководството на Културно дружество "Просперитет Голо бърдо" дадоха начало на повторното изграждане на храма.  Разрушената през 60-те години на миналия век църква е функционирала повече от 300 години, а сега във възстановителните работи ще помагат и местните българи-мюсюлмани. Туристическата индустрия в съседна Турция е представена от един от най-популярните туроператори на Балканите - "Караджъ Турс".

Румънският туризъм ще бъде представен от 4-звездния хотел Valea cu Pesti, който се намира на брега на езерото Видрару.

Официалното награждаване е тази вечер от 20 ч. в хотел "Рамада".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама