375 хил. лева е глобата за ремонта на парка на НДК

13:55, 09 дек 15 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичната община е глобила с 375 хил. лева фирмите, които ремонтират парка на Националния дворец на културата (НДК). Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекция на ремонтните дейности по обекта, предаде репортер на София  Topnovini.bg.

По нейните думи този проект е по-труден за изпълнение в сравнение със строежа на завода за механично-биологично третиране на отпадъци в с. Яна, който бе открит тази година. Тя подчерта, че в края на месец ноември е изтекъл срокът на първия етап на ремонта на парка, по който работят пет фирми. Досега са готови фонтаните пред НДК и 24-часовото видеонаблюдение.

Все още се работи по озеленяването, настилките и монтирането на тоалетните. Заради забавянето фирмите, отговорни за тези дейности, са санкционирани. Глобите им ще се увеличават с всеки просрочен ден, допълни Фандъкова.

"Само фирмата по настилките "СК-13" дължи на ден по над 23 хил. лева санкция", каза тя. Фандъкова припомни, че миналата година е наложила глоба в размер на 600 хил. лева на тази фирма, заради ремонта на бул. "България". По нейните думи общата санкция ще достигне 800 хил. лева, ако до края на месец декември не са отстранени забележките, които са отправени към изпълнителите на обществената поръчка.

„Проблемът е, че има строителни фирми, които не са достатъчно отговорни и участват в обществените поръчки. Ако имах избор и не съществуваше Закон за обществените поръчки, „СК-13“ никога нямаше да видят обект в София“, подчерта Фандъкова.

Столичният кмет припомни, че проектът предвижда само подмяна на силно повредените гранитните плочи, а не на всички, защото общината не може да си позволи разхода на средствата. Над 1700 дървета и 15 хил. храста са засадени на парковата площ, като за тях е изградена поливна система. Една година след озеленяването фирмата, която е отговорна зе него, трябва да се грижи за поддържането му, каза още тя.

Сигурността на парка на НДК вече се наблюдава с 29 камери от център за видеонаблюдение, който се намира в подлеза при фонтаните. Целта е да няма нарушения на обществения ред на територията около НДК и повреждане на общинско имущество, каза експертът по сигурността към Столична община Красимир Димитров. Видокамерите ще работят денонощно, а записите от тях ще се пазят седем дни назад.

През 2016 г. общината ще наблегне на строежа на третия лъч от метрото, както и на ремонта на бул. „Монтевидео“, ул. „Обиколна“ и бул. „Владимир Вазов“. Сред приоритетите, които Фандъкова изтъкна, са замяната на автобусите на градския транспорт и почистването и миенето на града.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама