Бургаски ракиджии излизат на бунт пред Общината

13:55, 09 дек 15 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Производители на ракия от Бургаски регион излизат на протест утре от 12:00 часа пред сградата на Общината. Причината за това е промяната в Закона за акцизите и данъчните складове, с които ще се намали обемът на съдовете за дестилация от 1000 л на 500 л  и ще се ограничи периодът на работа от 1 юли до 31 декември.

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове засягат както собствениците на Специализирани малки обекти за дестилация, гроздопроизводителите, притежателите на овощни градини, така също и голяма част от населението, избрала да консумира домашно произведен алкохол.

Собствениците на Специализирани малки обекти за дестилация, т.нар. казани за ракия, искат да бъдат запазени българските традиции - да не се затрива с лека ръка и криминализира един ритуал, какъвто е варенето на ракия,  носил на народа през щастливи години и тежки времена само разтуха.

„Ограничава се правото ни на труд, тъй като всеки един собственик на такъв обект е направил сериозна инвестиция и тя е разчетена за 1000 литра дестилация. Свиването на обема, както и на периода за преработка, води до загуби”, обясняват от бранша.

„С тези промени натоварвате малките и коректни фирми с допълнителни разходи. С гласуване "ЗА", Вие защитавате корпоративни интереси! Ако гласувате "ЗА", затривате тези, които спазват законите. Следващата ви стъпка ще бъде тотално закриване. Ще унищожите изконното право на народа. С първите промени в Закона по-голяма част от лозарите изкорениха цели масиви. По този начин, Вие, народните избранници унищожихте един отрасъл на земеделието”, се твърди в писмото, които производителите изпратиха до 43-ото Народно събрание.

Протестни писма са изпратени още до Омбудсмана на Република България и Конституционния съд. Отправен е призив за самосезиране към Комисията за защита от дискриминация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама