Републиканците се разграничиха от Доналд Тръмп

14:33, 09 дек 15 / Свят 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Партията на републиканците се разграничи от основния си кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп. В същото време Белия дом го призова да се откаже от участие в изборите. Причината е скандалното изказването на милиардера, че мюсюлмани не трябва да бъдат допускани на територията на страната, което предизвика гнева на хиляди хора по света.

Милиардерът вкара кампанията на републиканците в хаос, пише вестник „Гардиън“. Редица бивши и настоящи високопоставени представители на партията изразиха възмущението си от „антиамериканската” идея.

В понеделник по време на предизборна реч Тръмп смая всички с предложението си да не се допускат мюсюлмани в САЩ, което е в отговор на стрелбата в Сан Бернардино, където радикализирани мюсюлмани откриха стелба и убиха 14 души.

Мюсюлманите в страната се присъединиха към позицията на републиканците, които осъдиха мнението на милиардера.

Според председателя на Камарата на представителите Пол Раян изказването на Тръмп нарушава конституцията и не произлиза от Републиканската партия. "Това не е консерватизъм. Някои от нашите най-добри и големи съюзници в борбата срещу радикалния ислям са мюсюлмани", добави той. Номинираният от републиканците на президентските избори през 2012 година Мит Ромни подкрепи Раян и призова Тръмп да се оттегли от предизборната кампания.

Основният кандидат на Демократическата партия Хилари Клинтън нарече идеята на Тръм „позорна” и „опасна”. Тя също изпрати послание в подкрепа на мюсюлманите в САЩ, заявявайки, че „това е вашата страна също”.

Говорител на Белия дом каза, четова дисквалифицира Тръмп от заемането на поста президент на САЩ. Антимюсюлманската риторика подкопава националната сигурност на Съединените щати, заявиха от Пентагона.

В Конгреса републиканци призоваха Доналд Тръмп да напуснепрезидентската кампания.

Анализатори отбелязват, че това ще има отрицателен ефект за републиканската партия като цяло.

Междувременно повече от 35 хиляди британци се подписаха под онлайн петиция за забрана допускането на основния кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания, съобщава Ройтерс.

Китай също критикува думите на основния кандидат на републиканците.

Историкът Божидар Димитров също коментира в писмо до медиите изказването на американския милиардер, наричайки го неефективно.

В днешния си брой британският "Индипендънт" съобщава за поредното скандално изказване на Тръмп. Kандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп призовава интернетът да бъде изключен, за да не могат да го използват деца, уязвими към радикализация. "Трябва да се срещнем с Бил Гейтс и още много хора, които наистина разбират какво се случва”, смята Тръмп.

Според него САЩ „губи” много хора в борбата с тероризма заради интернет, защото „децата на Америка гледат прекалено много интернет”. Доналд Тръмп използва именно глагола „гледам”.

„Трябва да поговорим с тези хора и да затворим интернета в някои сектори. Хората ще кажат „Не, свободата на словото е нарушена!”, но това са глупави хора”, заяви Тръмп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама