МБАЛ - Русе приключи проект за енергийна ефективност и обновяване на апаратура за над 8.5 млн.лв.

14:42, 09 дек 15 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в МБАЛ - Русе зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски участва в заключителната пресконференция по проект "Eвропейско качество на здравеопазване чрез реконструкция и енергийна ефективност", чрез който бяха въведени множество нововъведения в лечебното заведение. Участие в събитието взеха още ръководен персонал от болницата, както и представители на местната власт. 

Общата стойност на проекта възлиза на над 8.5 млн.лв., от които 7.1 млн.лв. безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие. Дейностите по него включваха строително-ремонтни дейности за енергийна ефективност, преустройство на помещения, закупуване и монтиране на модерно медицинско оборудване за прилагане на високотехнологични болнични дейности по отношение на диагностиката и лечението на злокачествени заболявания. Изградени са и две асансьорни съоръжения, които подпомагат обслужването и достъпната среда в Хирургичния блок на болницата. 

Новата медицинска техника включва апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика, 64-срезов многодетекторен компютърен томограф, стационарен дигитален графичен рентгенов апарат, система за архивиране и разпространение на образи (PACS), две дигитални ехографски системи, дигитална мамографска система,  ендоскопска система, окомплектована с конфокален лазарен гастроскоп и конфокален лазарен колоноскоп, дигитална ендоскопска видео-система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб, система за централна стерилизация и ангиографски апарат.

Зам.-министър Персенски коментира, че приключилият вече проект е част от по-мащабен проект на Министерството на здравеопазването за модернизация на лечебни заведения в страната. Той акцентира върху важността на ранната диагностика на злокачествени заболявания, които са сравнително често срещани и могат да бъдат излекувани именно след правилна първоначална диагностика. Д-р Персенски не пропусна да изтъкне подобрената достъпност в Русенската болница, чрез двата нови асансьора, които ще подпомогнат обслужването на хора с увреждания. 

Стана ясно още, че всички лекари, които са заявили желание да работят с новата апаратура, ще преминат обучителен курс за работа с нея. Той ще продължи около 3 месеца, и ще ги подготви да поставят прецизни диагнози на пациентите си. Зам.-министър Персенски изрази увереност, че продължаващото подобряване на работната среда в лечебните заведения ще накара повече млади лекари да изберат кариера в страната, вместо да търсят реализация извън граница. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама