Христо Иванов хвърли оставка (обновена)

14:55, 09 дек 15 / Политика 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка. Това стана след като Народното събрание наруши "историческия компромис" и прие т. нар. "прокурорска поправка", лансирана от АБВ и ДПС. Чрез нея мнозинство в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще има държавното обвинение и парламентът няма да може да контролира работата му. "С това гласуване бе направена стъпка за това в България да има върховенство на главния прокурор", каза той. 

Това бе едно от малкото наистина важни предложения за поправки в Конституцията. За идеята на АБВ и ДПС гласуваха и ГЕРБ, изоставяйки своите партньори в името на статуквото.

По-рано днес пред столичен вестник съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев заплаши, че ако нещата се развият по този начин, той ще напусне управляващата коалиция. 

"Това е очевидно най-острият спорен момент в конституционните промени, които гласуваме, и тук искам още веднъж да подчертая, че разглеждането на съдиите и прокурорите като напълно равнозначни и равнопоставени представители на съдебната власт магистрати, е дълбоко погрешно, обяви Иванов.

"И ще си позволя да цитирам КС, а не собственото си мнение, тъй като то може да е много по-крайно, решение №8 от 2005г., което казва: „По волята на ВНС в осъществяването на съдебната власт участват три категории органи: съдилища, прокуратура и следствени органи. Те не са и не могат да бъдат равнопоставени. Конституционната рамка определя за всеки от тях различна функция и всеки от тях с различен интензитет и различни средства осигурява реализацията на съдебната власт“. И се връщам на това, което казах при разглеждането на първия параграф на настоящия законопроект. Съдът следва да бъде напълно независим и напълно безпристрастен, включително изцяло ограничен от възможността да следва национална наказателна политика, докато прокуратурата обратно – има отговорна функция да провежда национална наказателна политика", каза още преди гласуването министърът.

По думите му съдът е под контрола на прокуратурата във всеки един случай, когато магистрат от съда извършва престъпление. "Прокуратурата в България е, и дори при приемане на балансираната квота 6:6, остава безконтролна като първоначалното предложение на вносител предвиждаше поне минимална възможност за осъществяване на публичен контрол", обобще Иванов.

В кулоарите на парламента Христо Иванов каза, че е поел поста на министър на правосъдието, за да свърши конкретни неща. Голяма част от тях се реализирали.

„Въпросът, който поставих от трибуната на парламента, е ценностен – дали в България политическата система може да постави интересите за независимостта над съда над зависимостта си под различни форми от свръховластената фигура на главния прокурор“, обяви Иванов.

Според него заради цялостната ситуация в последните седмици той няма да има политически ресурс да провежда реформата оттук нататък.

„Сега ще си подам оставката пред премиера. Благодаря на всички политически сили за подкрепата“, допълни Иванов.

По думите му той е казал на ГЕРБ, каквото е имал да казва, и не е личен въпрос дали е предаден.

„Въпросът е в една кауза, която беше лично дефинирана. Сега следва да се вземат важни решения. дали трябва да се продължи политиката, която следвах. Надявам се, че моята оставка ще послужи за преосмисляне на някои хора в тази посока“, обяви Христо Иванов.

Той призна, че единствената му емоция е облекчение – „по-хубав Коледен подарък не можех да си направя“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама