Над 200 находки са открити при последното проучване на Ковачевско кале край Попово

15:35, 09 дек 15 / Култура 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Огромна сграда на два етажа на близо 1700 години проучваха археолози край Попово през това лято. На мястото са намерени 150 медни монети, отсечени от императорите на римската империя през IV и V век, както и с близо 70 предмета от бита на населението, намерени в различна степен на запазеност, припомниха от Общината. Разкопките на емблематичната за района късноримска крепост, построена между 308 и 324 г. сл. Хр. от императорите Константин I Велики и Лициний I, за поредна година се финансираха от местния бюджет. 

По препоръка на специализирана комисия към Министерство на културата, археолозите продължиха проучването на руините на огромна по площ и намиращата се там двуетажна сграда. Древната постройка, „засечена” още през лятото на 2013 г. по време на продължилите 7 месеца спасителни разкопки, съпътствали мащабен инфраструктурен проект на Община Попово, е била с вкопан в терена приземен етаж и широк над три метра вход. Над приземния се е извисявал още един етаж, а дебелите от 1,30 метра зидове на постройката са били укрепени отвън с каменни подпорÐ

 ¸, разположени по цялата й дължина. Подът на сградата, както и на закритото пространство пред нея, са били застлани с различни по размери добре изпечени квадратни тухли, произведени в частни керамични работилници.

Установената едва през този сезон широчина на сградата е близо 25 метра, а дължината й при всички случаи ще доближи 60 метра. Постройката е разтълкувана по близки паралели от изследователите й като антично зърнохранилище, доказващ, че и през древността районът на днешната община Попово е бил с преобладаващо зърнопроизводство в земеделието. Сградата ще се окаже с най-големи известни размери, включително и като разгърната полезна площ, от проучените подобни съоръжения на територията на България. Зърнохранилището е било разграбено и впоследствие опожарено около 378 г. от нахлулите в крепостта разбунтувани готи по времето на Втората готска война, водена от Римската империя. След частичното възстановяване на опожарената сграда в края на IV век, тя вече е с променени функции.

Проучванията през този сезон се ръководиха от доц. д-р Олег Александров от Велико Търновския университет и от Владимир Стойков от Община Попово, като в екипа от проучватели участваха и специалисти от историческия музей на града. Научен консултант на разкопките бе проф. д-р Иванка Дончева, а разкопките бяха подкрепени за един работен ден и от близо 20 доброволци от Търговище и  Шумен.

Община Попово разработва и технически проект за консервация и частична реставрация на разкритите през 2013 г. антични съоръжения, сред които руини на двураменна трапецовидна стълба с два скрити в основите й тайни входа, на падаща врата и на зазидана още през античността тайна врата, намираща се в сектора на термите. Реализирането на този технически проект на терена ще покаже в нова светлина мащаба, практичността и креативността на древните архитекти и инженери проектирали и изградили огромното защитно съоръжение, разположено днес в непосредствена близост на пътя, водещ от Попово към Бяла.

Разположената на площ от над 40 дка крепост е преживяла още в древността тежко земетресение и е била арена на опустошителни готски, хунски и аварски нашествия. Според натрупаните данни с малки прекъсвания животът в нея е продължил около 270 години.

През есента на 2013 г. Община Попово превърна пространството до калето в 13 декара парк с атрактивен туристически комплекс с действащи атракциони, като същевременно извърши и мащабна консервационно-реставрационна дейност по укрепителната система на крепостта.

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама