Ангела Меркел е "Човек на годината" според "Тайм"

15:43, 09 дек 15 / Свят 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германският канцлер Ангела Меркел е обявена за "Човек на годината" според класацията на списание "Тайм". Според изданието тя е най-влиятелният политически лидер в Европа за изминалата 2015-та.

Германският канцлер изигра решаваща роля за избягване на криза в еврозоната след провалените през юни преговори за гръцкия дълг. По-късно тя установи политика на отворени врати спрямо бежанците по време на най-голямата имигрантска вълна на Стария континент след Втората световна война. А след атаките в Париж Германия реши да се включи във военните операции срещу "Ислямска държава", мотивират избора си редакторите на престижното издание.

На второ място в класацията остана лидерът на "Ислямска държава "Абу Бакр ал Багдади, а на трето -  сакндалният американски милиардер и кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп. И двама попадат в класацията заради голямото влияние, което имат в обществено-политическия живот по света.

Меркел е първата жена, избрана за личност на годината от почти 3 десетилетия насам. За последно през 1986 година класацията на списанието оглавява първата жена президент на Филипините Мария Корасон Акино. Тя е първата жена - президент в Азия, и световно призната защитничка на демокрацията, мира, женското равноправие и религиозната търпимост. 

През 2014 г. за личност на годината беше избран събирателен образ на бореца срещу вируса ебола.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама