Бургас е първенец в класация за почтеност на институциите

15:59, 09 дек 15 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас си подели първото място със София с еднакъв резултат в класацията "Индекс на местната система за почтеност - 2015" на асоциация "Прозрачност без граници". Тя беше представена днес по повод Световния ден за борба с корупцията, съобщава dnevnik.bg.

Индексът за изследване на почтеността е засегнал различни "герои": като се започне от кметската институция, общински съвет и общинска администрация и се стигне до бизнес, местни медии, гражданско общество, полиция и съдебна власт.

Проучванията са проведени на база на публичните статистики от всеки областен център, както и чрез анкети, интервюта, посещения на заседания на местните парламенти. Най-важната част от изследването е верификацията на данните, подчертаха от "Прозрачност без граници". 27 екипа на асоциацията са работили "на терен", за да събират информация за нивото на доверие на гражданите към местните институции и взаимодействието между тях.

В столицата например кметската институция е събрала най-много доверие за почтеността си. За сравнение, в Бургас, освен кметът, висока оценка са получили също Общинският съвет и администрацията заради добрата комуникация между институциите.

Стара Загора е на трето място в класацията, а с най-високото ниво на прозрачност там се ползва полицията. Според резултатите Видин, Варна и Хасково са последни в списъка.

По време на събитието в столицата бургаският кмет Димитър Николов е разказал, че цялата общинска информация е споделена в сайта на Общината. Освен това кметството поддържа постоянен диалог с организации, най-вече неправителствените, които по думите му оказват благороден бял натиск върху местното ръководство. Николов каза още, че помага да бъдат назначавани млади хора с идеи и енергия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама