Христо Иванов беше спънка за съдебната реформа, убеден е Първанов

16:18, 09 дек 15 / Политика 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Христо Иванов беше спънка за развитието на реформата в съдебната власт. Ние на предишната пресконференция изразихме позиция в този смисъл. Това няма да предизвика някакви драматични промени и сътресения в коалицията. АБВ няма никакви претенции за този пост.

Това обяви лидерът на АБВ и предишен президент Георги Първанов на извънредна пресконференция на партията в сградата на Народното събрание, предаде репортер на София Topnovini.bg. Тя се състоя малко след приемането на квотното разпределение във Висшия съдебен съвет, в което прокуроската колегия получи мнозинство, заради което правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, а лидерът на ДСБ и съпредседател на реформаторите в парламента Радан Кънев оттегли доверието си към кабинета и излезе в опозиция.

„Нашата битка е била за принципи и ценности. Христо Иванов, закономерно губейки тази битка, си отива от мястото на правосъден министър“, обяви Първанов.

Относно решението на Кънев, експрезидентът каза, че не би си позволил ехидни коментари и злорадство, каквито е чувал по адрес на АБВ от лидера на ДСБ.

„Питам се къде ще седне Кънев сега. Дали при БСП, или другаде, след като е опозиционен депутат? Надявам се да няма самоцелно опозиционерстване. Веднъж е „исторически компромис, друг път – исторически провал“, обяви лидерът на АБВ.

Той оцени текста, разделящ Висшия съдебен съвет на две колегиите, като успех. Първанов отбеляза, че АБВ са дали идеята преди всички.

По думите му е била проявена мъдрост, разум и отговорност при едно такова разпределение. „Ние сме направили своите компромиси относно състава на ВСС, начина на вземането на решения и явното гласуване“, допълни Георги Първанов.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама