"Прозрачност без граници" нареди Русе сред най-почтените общини у нас

16:42, 09 дек 15 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Русе е оценена изключително високо сред всички общини-областни центрове в националното изследване „Индекс на Местната система за почтеност – 2015“. Резултатите от него са били представени официално днес в София, съобщава прес центърът на местната администрация.

При максимална оценка 5.00, кметът на Община Русе получава 4.56, Общински съвет - 4.00, Общинска администрация - 4.14, политическите партии - 2.58, съдилищата - 3.27, полиция - 3.11, бизнес - 2.89, медии - 2.73, гражданско общество - 3.42. 

Средната оценка за Община Русе е 3.47, което отрежда 4-то място в класацията след София, Бургас и Стара Загора.

"Русе е сред водещите общини в класацията на Местната система за почтеност. Добрите резултати и тук се дължат на устойчивия капацитет, добрите практики и ефективното взаимодействие между органите на местна власт и местно самоуправление", се казва в анализа на изследването. "Ефективната работа на съдилищата, местните органи на МВР и местните граждански организации са допълнителен стълб във функционирането на местната система за почтеност. Под средния потенциал за принос към местната система за почтеност регистрират организациите на местния бизнес, регионалните медии и местните политическите формации. Съществен принос към общата оценка на индекса има и добре работещият Областен обществен съвет за противодействие на корупцията", се изтъква още там. 

Водещите показатели при кметската институция в Русе са прозрачност на взаимодействието с бизнеса като особен акцент е поставен върху финансовата и бюджетна прозрачност. В сферата на взаимодействие с бизнеса, като добра практика е отчетена Стратегията за инвестиционен и сити маркетинг на Община Русе. Бизнес секторът на Русе е сред по-високо оценените в страната като заема 4-то място в националната класация. Гражданският сектор на Русе е оценен сред водещите, като градът се нарежда на 3-то място по този показател. 

„Индекс на Местната система за почтеност – 2015“ е първата по рода си годишна сравнителна класация на ключови институции на местната власт, които изграждат системата на почтено и отговорно управление на местно ниво в България. Индексът на Местната система за почтеност представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет, роля и значение на Общински съвет, Кмет, Общинска администрация, Политически партии, Съдебна власт, Полиция, Бизнес, Медии и Гражданско общество в 27-те общини – областни центрове в България. 

Инициативата е на Асоциация „Прозрачност без граници”, която се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“. В рамките на събитието днес бяха обсъдени добрите практики и възможностите за усъвършенстване на местната среда. Участие във форума взеха представители на институциите на местната власт, както и областните администрации, неправителствени организации, бизнес и медии. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама