Евакуираха старозагорски ученици за седем минути

16:51, 09 дек 15 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само за седем минути бяха евакуирани учениците от Пето основно училище „Митьо Станев” днес, след тренировъчен сигнал за евакуация. Всички присъстващи в сградата трябваше незабавно да я напуснат. Учениците бяха изтеглени под строй на двора. Специалисти от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” обясниха, че евакуацията е била добре организирана и децата са изтеглени бързо, но времето за напускане на сградата може да бъде съкратено още.

Според наредбите за безопасност в училищата и детските градини такива учебни евакуации трябва да се извършват във всяко учебно заведение поне по два пъти в годината.

По същото време в училището се проведе и работна среща с директорите на училища от Старозагорска област свикана от областния управител инж. Георги Ранов. Основните теми в нея бяха повишената опасност от терористични заплахи и увеличеното разпространение на дизайнерска дрога сред подрастващото поколение. На срещата присъстваха директорът на Регионалния инспекторат по образование Татяна Димитрова, представители на полицията, пожарната и сигурността.

Превантивните мерки, които трябва да се предприемат в учебните заведения за ограничаване на опасността от терористично нападение, разясниха полицаи от Второ районно полицейско управление. Обяснени бяха видовете терористични атаки и се акцентира върху необходимостта от засилване на бдителността на директори и преподаватели за съмнителни лица около и в училищата и за строг пропускателен контрол. За профила на терориста говори представител на службата за национална сигурност.  

От полицията разясниха и произхода, и ефектите от дизайнерската дрога, която  тепърва навлиза у нас. Опасенията са, че ще създава много сериозни проблеми, защото последиците от нея са непредвидими и все още слабо проучени. Бяха съобщени конкретните реакции на ученици, употребили дизайнерска дрога и попаднали след това в болница.

От Пожарната показаха учебен филм за евакуация от училищна сграда. Според наредбите за безопасност в училищата и детските градини учебни евакуации трябва да се извършват във всяко учебно заведение поне по два пъти в годината.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама