Русия спря строежа на първата АЕЦ в Турция

17:25, 09 дек 15 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руската държавна атомна агенция Росатом спря изграждането на първата турска АЕЦ "Акию", съобщиха официални представители на Турция от енергийната област, цитирани от „Хюриет“ и "Ройтерс".

Припомняме, че през последните две седмици отношенията между Анкара и Москва са изострени заради свалянето на руския бомбардировач Су-24 над границата между Сирия и Турция.

Държавната компания Росатом не е прекратила договора за изграждането на проекта, който е на стойност 20 милиарда долара и не е склонна да го направи заради тежките компенсации, заложени в клаузите на договора, добавиха източниците, но поясниха, че Турция вече преглежда други потенциални кандидати за проекта.

През 2013 година Турция възложи на Росатом да изгради четири 1200-мегаватови реактора. Руската компания първоначално обеща първият реактор да бъде изграден до южния турски град Акию до 2019 година, но регулаторни пречки и финансови проблеми на Русия забавиха проекта.

По-рано днес Турция заяви, че не е зависима от Русия за изграждането на първата си ядрена централа.

"Акию" е първата от трите централи, които Турция иска да изгради, за да намали зависимостта си от внос на енергийни ресурси, предимно петрол и газ от Русия и Иран. Втората централа трябва да бъде изградена от френско-японски консорциум край черноморския град Синоп. Третата централа по план трябва да бъде изградена до Инеада на черноморското крайбрежие, близо до границата с България.

Междувременно в телефонен разговор с премиера на Великобритания Дейвид Камерън руският президент Путин покани британски експерти да участват в разшифроването на записите от "черната кутия" на сваления руски самолет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама