НС прие конституционните промени на второ четене

17:39, 09 дек 15 / Политика 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки сътресенията и оставката на правосъдния министър Христо Иванов, Народното събрание прие на второ четене промените в конституцията след осемчасово заседание днес. 

В края на заседанието председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че всички членове са били приети с мнозинство от над 200 гласа. 

След като първите два опита сутринта да бъдат приети текстовете за отчетността на главния прокурор пред парламента се провалиха, депутатите ги гласуваха за трети път и успяха да съберат необходимото мнозинство от три четвърти от гласовете и влезе в т. нар. „бърза писта“.

Останалите текстове бяха приети с подобно мнозинство и се очаква окончателното приемане на трето четене на поправките да е още следващата седмица.

Според одобрените текстове Висшият съдебен съвет (ВСС) се разделя на две колегии – съдийска и прокурорска, като бяха определени и квотите в него на парламента и съдебната власт. 

Именно текстовете за превеса на едната колегия над другата се превърна в ябълката на раздора, довела до оставката на правосъдния министър Христо Иванов. 

Това стана след като Народното събрание наруши "историческия компромис" и прие т. нар. "прокурорска поправка", лансирана от АБВ и ДПС. Чрез нея мнозинство в прокурорската колегия на ВСС ще има държавното обвинение и парламентът няма да може да контролира работата му. 

В едномесечен срок от влизането в сила на новите текстове ВСС трябва да разпредели членовете на съвета, избрани от Народното събрание, в съдийската и прокурорската колегия на съвета. В случай че в този едномесечен срок ВСС не разпредели членовете, избрани от Народното събрание, в съдийската и прокурорската колегия, депутатите ги разпределят с решение.

Изборните членове на ВСС към датата на влизането в сила на този закон довършват мандата си.

Депутатите одобриха още отпадането на конституционния текст за тайно гласуване при взимането на кадрови решения във ВСС, но предстои да уточнят в Закона за съдебната власт дали то ще стане явно.

Според друг текст на приетите промени Висшият адвокатски съвет ще може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама